Yoga World
Annons
Annons
PlusYogaYoga som jobb

BLI YOGALÄRARE: Så förbereder du dig för utbildningen

Fyra tips på vad du kan göra innan yogalärarutbildningen drar igång för att känna dig förberedd när du väl är på plats.

Wow! Det är superspännande och kanske lite skrämmande: Du ska gå din första yogalärarutbildning! Och här är det viktigt att du förbereder dig: du vill ställa så många frågor och få reda på så mycket som möjligt i förväg. Du vill få reda på sådant som hur mycket lektionstid det är. Hur mycket hemuppgifter ingår? Vilka typer av prov och examensuppgifter kommer du att få göra? Och praktiska saker, som vad finns det för ställen att äta på i närheten av yogastudion där utbildningen hålls? Om du har möjlighet så är ett bra tips att besöka studion i förväg, gärna flera gånger. På så vis blir du bekant med lokalerna och omgivningen där studion ligger, och kanske har du även möjlighet att träffa lärarna som kommer hålla i utbildningen. Att veta hur du hittar till studion, att du har skaffat dig ett eller flera bekanta ansikten och har koll på vart du ska gå för att hitta något att äta hjälper till att lugna ner några av de där fjärilarna som troligtvis dyker upp i magen inför utbildningens första dag.

MEDITERA MERA

Se till att införa en daglig meditationspraktik vid sidan av den yoga du gör hemma. Nu tänker du säkert: ”Hur i all friden ska jag kunna pressa in en tio minuter lång meditationspraktik i mitt redan pressade schema?” Lugn, bara lugn – du kommer snart att upptäcka att de där tio minuterna av fridfullt lugn dagligen hjälper dig hantera stress, fokusera bättre och känna dig mindre orolig.

LÄS PÅ

Läs den rekommenderade kurslitteraturen i förväg. Det här är extra viktigt om du ska gå en intensivkurs, de timmar du är ”ledig” på kvällen kommer att flyga iväg! Ju mer du kan läsa in dig på innan utbildningens start desto bättre – då räcker det att du återvänder till litteraturen vid behov för att kolla referenser, istället för att försöka läsa böckerna samtidigt som du har hemuppgifter att göra.

Annons
Annons

LÄR DIG SANSKRIT

Lugn, du behöver verkligen inte grotta ner dig på djupet i sanskritkunskap, men det kan vara värt att lära sig namnen på de vanligaste positionerna. Sanskrit är mer eller mindre ”viktigt” beroende på vilken yogaform som är ditt huvudfokus – inom ashtangatraditionen hålls i princip hela klasser på sanskrit, medan det i yinyoga knappt ens förekommer. Men att läsa på skadar aldrig, särskilt inte om sanskrit sällan förekommer på de klasser du vanligtvis går på.

GÖR EN AFFÄRSPLAN

En färdig affärsplan underlättar för dig när du vill komma igång med undervisandet direkt efter utbildningens slut. Tänk igenom saker som när du vill dra igång din verksamhet, var du ska hålla klasser och hur du rent konkret ska komma igång, så blir det lättare för dig att se vad du behöver fokusera på. Som yogaföretagare kan du ofta bli partnerkund hos företag som säljer yogautrustning och på så vis få rabatt på mattor, block, bolster och liknande som du behöver för att kunna hålla klasser. På sikt kanske du även vill bli återförsäljare av exempelvis mattor, kläder eller hjälpmedel av olika slag och även då brukar det gå att teckna avtal med leverantörer för att få förmånliga rabatter. Du kanske tycker att det är lite tidigt att börja kolla upp det här redan nu, men faktum är att det är till stor hjälp att ha en plan att hålla sig till om du vill hålla bollen i rullning efter att du gått färdigt din utbildning.

Till sist, förbered dig på en transformerande resa! Glöm inte att sätta en intention: Du kommer att stöta på toppar och dalar – det är en del av resan – men med en intention att komma tillbaka till blir det lättare att förbli grundad och att minnas varför just du har gett dig ut på det äventyr det innebär att bli yogalärare.

Du kommer att lära dig massor om vem du är och utveckla din egen yogapraktik längs med vägen – glöm bara inte bort att förbereda dig på att också njuta av allt som den här resan kommer att föra med sig!

Text: Katie Cornish

LÄS OCKSÅ: Yogans åttafaldiga väg
LÄS OCKSÅ: Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.