Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Bli kvitt skuldkänslorna med meditation

En meditation som hjälper dig att göra dig av med skuldkänslorna, och som låter kroppen återgå till sitt naturliga, hälsosamma tillstånd. 

Skuldkänslor kan göra oss riktigt sjuka. De kan ge oss en klump i magen eller spänningar i bröstet, och de kan blockera vårt hälsosamma flöde av levande energi vilket kan leda till störningar i immunsystemet. Vi har alla känt av de där skuldkänslorna någon gång. Det handlar inte om den instinktiva flykt- och kampresponsen, utan mer om att frysa till och bli orörlig mitt inför den hemska sanningen om att du har gjort något fel. Och de här känslorna är aldrig roliga att ha.

Oavsett varför du känner på det sättet – om du har gjort något eller inte gjort något – så hindrar det ditt lugn och din lycka, och skapar en obalans.

Följande meditation kommer hjälpa dig att bli av med dina skuldkänslor och låta din kropp återgå till det naturligt rena och hälsosamma stadiet.

Annons
Annons

Gör det nu

Låt din kropp komma in i en bekväm position utan distraktioner. Om det är en incident som har framkallat dina skuldkänslor ska du tänka på den. Om du inte är säker på varför du känner dig skyldig – något som faktiskt är vanligt – ska du försöka få kontakt med dina känslor. Var håller du kvar dina skuldkänslor? Kniper det i magen? Är dina käkar spända? Gör ryggen ont? Fokusera på de här stela och obehagliga känslorna i några minuter.

Använd sedan dina andetag för att få igång kroppen. Fokusera på hur din mage och ditt bröst rör sig när du andas. Låt sedan andetagets vågliknande rörelse gå igenom hela kroppen. Tänk dig samma rörelser på ställen där du känner att du håller skulden. Se och känn samma vågliknande rörelser i de stela områdena av din kropp. Andas in i magen, nacken, ryggen; var du än känner smärta på grund av din skuld.

Efter flera minuter låter du sinnets öga skanna din kropp. Du kanske märker några diskreta ändringar i hur du känner dig. Den här andningsövningen ökar flödet av energi i din kropp, och du kan använda den för att lindra smärta eller obehag. Föreställ dig skulden som en tung dimma, som försvinner när en pust av frisk luft och förnyad energi kommer. Se hur dimman flyter upp till himlen och försvinner. Förlåt dig själv.

Oavsett om skuldkänslorna är förtjänade eller påhittade så är det ohälsosamt att låsa in dem inom dig. Använd inte den här meditationen för att förneka det du har gjort, utan som ett sätt att ta bort känslorna som håller fast dig och som vägrar försvinna.

Av Jill Lawson

Vill du meditera i fred hemma hos dig? Läs då om 5 steg till din egen meditationsvrå.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.