Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Bli en inspirerande lärare

Hur går man från nybakad yogalärare till guru?

Alla har en favoritlärare. Ofta är det den allra första yogaläraren eller den första som du verkligen knyter an till. Hen får dig att känna dig lätt till sinnes, har troligtvis lätt för att uttrycka sig och ger dig precis vad du behöver under en klass, när du behöver det. Att hen stundtals pushar dig hårt tycker du bara är bra, och ingen annan kan få dig så avslappnad i savasana. Ofta är det den här typen av lärare som får någon att vilja ta steget till att själv bli yogalärare. Men vad är det egentligen för hemlighet som dessa favoritlärare besitter?

VÄXTVÄRK

Jag har utbildat yogalärare sedan 2012 och yogat sedan 1998 och hela vägen har jag älskat att se andra genomgå förvandlingen från nervösa nybörjare som snubblar på orden till självsäkra och självklara lärare. Att till en början blanda ihop höger och vänster är helt normalt, liksom att drabbas av akut minnesförlust och känslan av att inte ens komma ihåg sitt eget namn. Det händer alla. Men vad krävs egentligen för att en nybakad yogalärarelev ska förvandlas till gurulik mästare? Enligt min erfarenhet är det viktigaste just det: att verkligen lägga ner tiden det krävs att skaffa sig erfarenhet. Många yogalärare under utbildning har väldigt bråttom med att skapa sig ett namn och en signaturstil, men viktigast av allt är att få grunderna rätt. Ta dig tid att verkligen tänka igenom vem du vill vända dig till med din undervisning. Håller du klasser vid 9:00 på söndagsmorgnar kommer de att ha en helt annan känsla och deltagarskara än direkt-efter-jobbet-klassen på måndagseftermiddagen. Det handlar inte bara om att det här är helt olika individer – de skiljer sig även åt i livsstil och vad som pågår runtomkring dem.

Som utbildare uppmuntrar jag alla nyblivna yogalärare att förbereda sig ordentligt och skriva ner sina klasser för att hjälpa minnet på traven – helst steg för steg och gärna illustrerat med streckgubbar.

Forskning har nämligen visat att bilder underlättar mycket vid inlärning då vi processar mycket ny information visuellt. Men när vi går vidare på vår väg till att bli erfarna yogalärare så tenderar vi att glömma de här grunderna. En av våra mest erfarna lärare på Feel Wellbeing förbereder fortfarande sina klasser med hjälp av streckgubbar eftersom hon lärde sig det under sin yogalärarutbildning och därefter aldrig har släppt det. Det hjälper henne visualisera sekvenserna bättre vilket innebär att hon får mer tid för att se bortom positionerna och istället kan koncentrera sig på de lite mjukare värdena som kommer med jobbet som yogalärare. Det här för oss in på yogaläraryrkets omhändertagande aspekter, som att få dina elever att känna sig välkomna i samma ögonblick som de kommer in genom dörren. Kom i god tid innan klassen börjar, själv siktar jag på att vara på plats 40 minuter innan utsatt tid. Fixa i ordning salen med mysbelysning och eventuell väldoft – inget överväldigande utan helt enkelt något som förstärker känslan av en ren och fräsch yogaplats. Jag undviker rökelse utan föredrar eteriska oljor som eukalyptus eller lavendel som jag antingen blandar med vatten och sprayar i salen eller tänder i en oljebrännare innan klassens början. Dessa oljor doftar inte bara gott utan hjälper till att öppna upp luftvägarna och lavendeloljan skapar en ögonblicklig känsla av välbefinnande.

Annons
Annons

PERSONLIG UPPMÄRKSAMHET

Oavsett hur min dag har varit fram till dess så förbereder jag mig alltid för att hålla klass genom att göra en kort andningsövning så att jag kan nollställa mina egna tankemönster. På så vis blir jag redo att hälsa alla elever med ett stort leende i takt med att de anländer. Känslan av att någon är glad att se dig är påtaglig och kan förbättra atmosfären hos en klass redan från början. Ofta är det även nu som elever som funderar över något särskilt kommer fram och delar med sig av sådant som hänt under dagen eller berättar vad som pågår i deras kroppar och liv.

Jag uppmuntrar alltid mina elever att komma i god tid så att de i lugn och ro kan lämna stressen från arbetsdagen bakom sig och landa på mattan.

”Hur är läget idag?” brukar jag stämma av och det är nu jag får reda på om någon haft en tuff vecka på jobbet eller har känt sig väldigt spänd i axlar och nacke på sistone. Tack vare den informationen kan jag finjustera den tänkta sekvensen och inleda klassen med att berätta att vi idag kommer att jobba lite extra med att lägga saker och ting bakom oss och dessutom göra några positioner som lättar på spänningarna i ömma axlar och nackar. Saker som alla kan ha nytta av och de som dessutom har delat med sig av dessa små detaljer som ledde till att klassen tog den här riktningen kommer att känna sig lite extra positivt uppmärksammade.

FORTSÄTT LÄRA

Sluta aldrig fräscha upp dina kunskaper och utveckla din undervisningsstil! Det är lätt att falla tillbaka i säkra och vältrampade rutiner där du säger samma saker om och om igen. Om du kommer på dig själv med att gå på autopilot så kanske det är dags att göra något annorlunda? Passa på att själv testa en ny lärare – det måste inte vara en yogalärare, jag har själv gått på pilates- och dansklasser och kommit därifrån med ny motivation och element som jag har kunnat införliva i mina yogaklasser. Att dekonstruera dina klasser och överraska dina yogis med något lite annorlunda brukar landa i god jord, det enda undantaget är om du hoppar in och håller klass i någon annans ställe. Vid sådana tillfällen är det bättre att hålla sig till manus. Sist, men absolut inte minst – se till att förbli ödmjuk. När det stora stygga egot visar sitt fula tryne så kan det bli … tja, fult. Hamnar du i ett läge där du med ens är omgiven av personer som försöker bräcka varandra med den ena avancerade yogapositionen efter den andra så kom ihåg varför du påbörjade din yogaresa från första början. Troligtvis var det för att du fann frid och lycka i yogan. Om du håller blicken på det faktumet så kommer yogisar att flockas på dina klasser.

Det finns inget finare än att i slutet av en klass få se strålande ansikten som lyser av tacksamhet för en underbar klass … för mig är det nirvana.

Text: Nina Sebastiane

LÄS OCKSÅ: Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen?
LÄS OCKSÅ: “Jag kommer aldrig att se mig som en ‘färdig’ lärare”

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.