Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Bli din egen guru

8 steg till att finna gurun inom dig.

Det här med andlig upplysning är inte helt enkelt, eller hur? Jag kan i alla fall inte säga att jag förstår det helt och hållet. Går det till exempel att vara lite upplyst? Kan man jobba sig fram till det stegvis, typ som när jag gick i skolan och skulle lära mig spela klarinett? Eller är det som att vara gravid: antingen är man det eller också är man det inte. Så hur vet man alltså när man är upplyst? Kan man göra någon typ av prov? ”God morgon fröken Jackson. Tack för att du kom hit idag. Provet består bara av några få frågor så sätt dig bara där och … åh … du svävar. Glöm det …” Man behöver inte googla ”upplysta personer” särskilt ingående för att inse att ingen av dem verkar ha gjort det på egen hand.

Alla har först haft en guru för att sedan själva kunnat bli en. För att bli upplyst, och det helst snabbt som attan, verkar det alltså som att du måste hitta någon som själv är det. En guru är någon som inte bara har fullgjort sin egen andliga resa utan dessutom har en fast förankring i de läror som denne har valt som mall för sitt liv. En guru är en mentor och så mycket mer. Inte sällan ses elevens relation med gurun som kopplingen till det gudomliga (universum, gud eller vad du nu vill kalla det). Jag anser visserligen att min yogalärare är otroligt kunnig, en riktigt inspirerande game changer i yogans värld och absolut briljant när det kommer till det han gör, men samtidigt skulle han vara den förste att erkänna att han inte har kommit närmare upplysning än resten av oss.

Annons
Annons

Fantastisk lärare och någon jag vill studera med under en väldigt lång tid? Absolut. Killen med en direktlinje till det gudomliga? Absolut inte. Men faktum är att det trots allt kan vara väldigt användbart att ha någon att vända sig till för stöd och guidning när ens andliga väg verkar sticka iväg i alla möjliga och omöjliga riktningar. Så jag fick en tanke: tänk om vi kunde bli våra egna gurus? (Bäst av allt är att varken vanvårdat skägg, tveksamma särkar, fula hattar, hjärntvättande kulter, massiva pengadonationer eller illegala aktiviteter krävs. Fullträff!)

Så här skulle vi kunna börja:

  1. TA KONTAKT MED DIN MAGKÄNSLA, GURU Din guru skulle vara den som du vände dig till när du inte visste vilken väg du skulle ta. Även om hen inte skulle kunna berätta svaret för dig, så skulle hen åtminstone hjälpa dig lära dig lyssna efter det. För att kunna göra det här på egen hand behöver du öva på att vara tyst. Vad behöver du göra för att höra den här tysta lilla rösten inombords? Hur kan du bli mer självsäker i din inre visdom och lära dig lita på magkänslan? Pausa, andas, och se om du kan börja finna ögonblick av lugn oavsett hur turbulent allt annat är.
  2. GÖR DET MÖJLIGT ATT PAUSA Den som förr hittade en guru (vi kan ta Jesus som ett exempel för enkelhetens skull) slog ofta följe med denne och fick på så vis chansen att pausa sitt vanliga liv och i sällskap med gurun ifråga kunna vandra vägen till upplysning. I en drömtillvaro hamnar alltså allt fokus på själva upplysningen och ens guru är alltid på ”fråglängds” avstånd om man skulle börja fundera på något. Men här i den verkliga världen får vi sällan chansen att ens börja fundera på att komma bort ifrån allt, och än mindre faktiskt göra det. Så se därför till att på DITT sätt ta dig tid att pausa, om det så bara handlar om att ta ett andetag i taget. För hur tror du att du ska kunna finnas till för alla som behöver dig, eller dig själv heller för den delen, om du ständigt hoppar från en punkt på din att göra-lista till nästa?
  3. INSE VAR DU ÄR OCH BÖRJA DÄRIFRÅN En guru skulle veta exakt från vilken punkt du påbörjar din andliga resa, så det är precis det här du behöver ta reda på. Ha respekt för den plats du befinner dig på. Din guru skulle utmana dig precis lagom mycket för att du skulle komma ut ur din bekvämlighetszon. Hen skulle inte gå för fort fram eller ge dig för tuffa utmaningar. Inse att du behöver lära, växa och utvecklas – så länge det sker i den takt som är rätt för dig. Att bränna ut dig på vägen till upplysning gör ingen nytta, vare sig för dig själv eller någon annan.
  4. GÅ UTANFÖR DIG SJÄLV Något av det bästa med att ha en guru är att denne kan betrakta oss utifrån. Hen kan vara vårt oberoende vittne som kan se när, hur och var vi tenderar att falla tillbaka i gamla mönster när livet blir tufft. Kan du vara den personen för dig själv? Kan du ta ett steg tillbaka och vara en nyfiken observant av det som pågår, snarare än en aktiv deltagare?
  5. FIRA DE SMÅ VINSTERNA En bra guru vill såklart att det ska gå bra för dig och att du ska känna dig tacksam när det gör det. Stanna upp och njut när det faktiskt går bra. En bra guru skulle utan tvivel tala om för dig när du gjorde framsteg, så var den personen för dig själv. Ha i åtanke att för det mesta så är det faktiskt fler saker som går bra än som går dåligt, även om det kanske inte alltid känns så. Vi är förprogrammerade att fokusera på våra misslyckanden men gör ditt bästa för att sätta dig över detta och ge dig själv en klapp på ryggen närhelst du kan. (Ytterligare en god anledning till att jobba på den där axelrörligheten dessutom.)
  6. GÖR DIN LÄXA En guru är inte bara någon som du ska ha hängande på din vägg med ett inspirerande citat, eller hylla på dina sociala medier. Anledningen till att hen finns där, direkt eller indirekt, är för att du ska lära dig någonting. Det är väldigt tydligt att det är du som måste göra jobbet – oavsett om det handlar om att plöja igenom böcker som väcker din nyfikenhet, boka en workshop med en ny yogalärare eller helt enkelt infinna dig på mattan för att testa något nytt. Det viktiga är att du gör det.
  7. VAR KONSEKVENT En riktig guru skulle ge dig något att fokusera på. Dess lärdomar skulle förse dig med en måttstock för hur du lever ditt liv, vad du gör och hur du gör det. Så var tydlig med vem och hur du vill vara i världen. Slå på din inre gps så att din intention håller sig tydlig och orubblig. Det här handlar inte om att du ska bli arg på dig själv om du skulle råka svänga fel, utan snarare om att öka din ansvarskänsla så att det blir tydligt för dig att det faktiskt är du som avgör hur saker och ting går för dig.
  8. ÄLSKA ALLT LÄRANDE Var öppen för att lära från andra människor. Alla gurus är en del av ett större sammanhang: de har lärt sig av sina mästare, som i sin tur har lärt sig av sina mästare och så vidare. Kom ihåg att inget någonsin lärs i isolering. Lär av dem som har vandrat vägen före dig och försök att vara öppen för att lära dig även av dem som har vandrat en helt annan väg än du själv. Kan du vara öppen för de lärdomar som kommer med deras erfarenheter och med ett öppet sinne låta dem berika din egen väg mot upplysning? Oavsett var du befinner dig idag, och hur mycket du tror att du redan vet, så försök att verkligen se saker och ting med en nybörjares öppna sinne även i fortsättningen. Om inte annat så blir vägen mot upplysning både trevligare och enklare då, jag lovar.

Text: Meg Jackson 

LÄS OCKSÅ: Var din egen guru
LÄS OCKSÅ: “Jag har inte tid att slösa tid på skit”
LYSSNA: Yoga 360°: Gurus, experter och maktmissbruk

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.