Yoga World
Annons
Annons
Mat

Baljväxter vs. rött kött – så säger forskningen

Måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor är mer mättande än rött kött, enligt en studie från Köpenhamns universitet.

Dagens forskning uppmuntrar ofta till en högre proteinkonsumtion när det gäller att bygga muskler och gå ner i vikt. Detta samtidigt som vi i större utsträckning äter mer vegetarisk mat, uppmanas av Livsmedelsverket att inte äta mer än 500 gram kött och charkuterier i veckan och ständigt får rapporter om köttindustrins negativa miljöpåverkan. En svår balansgång, kan många då tycka. Fram tills nu.

Kunskapen om hur baljväxter som bönor och ärtor mäter sig mot kött när det gäller mättnad har tidigare varit begränsad, men en ny, dansk studie visar nu att proteinrika måltider bestående av bönor och ärtor ökar mättnadskänslan i jämförelse med proteinrika måltider med gris- och nötkött.

Annons
Annons

I studien deltog 43 unga män som serverades tre olika måltider där biffar av antingen bönor/ärtor eller fläsk-/nötkött var huvudmomentet. Förutom att studiedeltagarna höll sig mätta längre efter att ha ätit bönor och ärtor visade studien även att de åt tolv procent färre kalorier i påföljande måltid, jämfört med om de ätit kött innan.

Anledningen tror man beror på att baljväxterna innehåller mer fiber än kött. Det är också värt att notera att en mindre proteinrik måltid med bönor och ärtor var lika mättande som måltiden med kött – vilket kan motbevisa den allmänt vedertagna tron om att man måste äta mycket protein för att hålla sig mätt. Istället tror man nu att en fiberrik måltid, med mindre protein, kan ge precis samma effekt – något som banar väg för en kost med mer baljväxter.

Mer forskning krävs för att definitivt fastställa denna teori, men vi ser förhoppningsfullt på framtiden!

LÄS MER: Kriminalvårdens yogasatsning ger positiva resultat
LÄS MER: 7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.