Här ersätter vi den traditionella fläskfärsen i denna kryddstarka nudelklassiker med brynta champinjoner. Servera med chiliolja – så mycket som du vågar!
INGREDIENSER till 4 personer:
• 300 g champinjoner, avtorkade och grovhackade
• 2 msk jordnötsolja
• 1 msk rostad sesamolja
• 2 tsk five spice-krydda (kinesisk kryddblandning)
• 6 vitlöksklyftor, skalade och krossade
• 5 cm färsk ingefära, skalad och riven
• 8 bananschalottenlökar, skalade och skivade
• 60 ml mörk sojasås
• 60 ml risvinäger
• 2 tsk kokossocker
• 2 msk naturellt jordnötssmör
• 120 ml miso eller grönsaksbuljong
• 225 g spenat
• 400 g snabbnudlar (typ ramen, eller äggfria nudlar), tillagade enligt anvisningarna på förpackningen
• 300 g böngroddar
TILL SERVERING:
• Hackad färsk koriander
• Hackade jordnötter
• Chiliolja
GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp oljorna i en stor stekpanna eller wok och tillsätt champinjonerna. Smaksätt med five spice-krydda och stek på hög värme under några minuter tills champinjonerna fått fin färg och all vätska har kokat bort.
2. Tillsätt vitlök, ingefära och schalottenlök och stek några minuter under omrörning.
3. Tillsätt sojasås, vinäger, kokossocker och jordnötssmör, rör om väl. Häll i buljongen, låt koka upp.
4. När såsen har tjocknat något, tillsätt nudlarna, böngroddarna och spenaten och täck med lock. Låt koka tills spenaten och böngroddarna har mjuknat och nudlarna är varma.
5. Rör ihop allting, strö över jordnötter, koriander och chiliolja vid servering.
RECEPT: Vardagsvego – nudlar med grönt och ägg
RECEPT: Nudelsallad i burk