Yoga World
Annons
Annons
Möt

Angelica Nanda Schäfer och jOjo Norell – kärleksparet som jobbar med yoga

De träffades på YoDa Festival för drygt tre år sedan. Tre månader senare reste de ihop i Asien och sedan renoverade de Angelicas yogastudio på landsbygden i Västmanland. I november arrangerade de festivalen de träffades på för andra året i rad ihop.

“Det är han!” Angelica bara visste det. Men hon blev förvånad över sin egen reaktion, nyskild som hon var, hon som kände sig fri och inte ville träffa någon ny man på länge.

– Jag hade delat på Facebook att jag köpt biljetter till YoDa Festival som började dagen efter och jag minns känslan av frihet, nu skulle jag göra någonting bara för mig. Ganska snart blinkade det, jag hade fått ett gilla. jOjo Norell, vem är det tänkte jag, och gick in på hans profil. Det var då jag kände det, som att jag bara visste – där är han! Men det var ju konstigt, vem var han och hur kunde jag känna att det skulle bli vi, så jag slog det ifrån mig, säger Angelica.

– Jag minns när hon var bakom mig och kollade på byxor vid mässområdet. Jag studerade musikanläggningen väldigt ingående fast jag hade sett de där knapparna tusen gånger förut, bara för att den här kvinnan var mindre än ett par meter ifrån mig, säger jOjo med ett leende.

Efter festivalen skrevs det och gillades det en del på Messenger och Facebook men det var som att de båda väntade på någonting.

– Men så kom julen och jag tillbringade min första jul som singel på länge. Jag tror att jag behövde några månader själv och bearbeta mycket inombords och först efter den julen var jag redo att gå vidare, säger jOjo.

– För att kunna vara nära Angelica, så nära att vi blir ett, behöver jag kunna stanna upp och vara närvarande i mig själv, säger jOjo Norell.

MÖTA SIG SJÄLV FÖR ATT MÖTA VARANDRA
Angelica hade även hon ett långt förhållande bakom sig och ville inte stressa på processer som behövde få ta tid. De menar att det egentligen är märkligt att de inte träffats i något sammanhang tidigare. Han är från Västerås, där Angelica jobbade under många år. Båda är yogalärare, i ungefär samma ålder, och har delvis samma umgängeskretsar.

– Jag är säker på att det var meningen att vi skulle träffas, men att tiden inte var redo förrän då. Jag tror universum ville att vi skulle göra våra resor på vardera håll först, säger jOjo.

– Det är klart att vi har tänkt på hur livet hade varit om vi hade träffats tidigare, men jag tror också att det var menat att vi skulle ses när vi gjorde och att våra erfarenheter har behövts för att vi skulle kunna mötas nu, säger Angelica.

För dem båda har deras mångåriga yogapraktik lett till avgörande inre bearbetning. För Angelicas del har yogan medfört chanser att stanna upp i livet och lära känna sig själv, en process som inte varit något omvälvande uppvaknande utan fördjupats med åren i stilla takt. Angelicas första möte med yogan skedde för 18 år sedan och var då en kontrast till ett hektiskt jobb i resebranschen. När hon sedan gick vidare och utbildade sig inom träning och hälsa blev yogan ett viktigt inslag parallellt med tuffare fysiska träningsformer. Angelica gick sin första yogalärarutbildning 2004 och hon har därefter kontinuerligt vidareutbildat sig både i Sverige och i Indien.

jOjo hade börjat yoga för att få bukt med sina ryggproblem – och då fick han även mentalt möta sig själv på ett sätt han aldrig tidigare gjort.

– Jag har ett tydligt före och efter jag började med meditation och yoga. Jag sprang ifrån mig själv hela tiden och började ifrågasätta mitt liv och de beslut jag hade tagit. Så jag gjorde den klassiska resan till Indien för att finna mig själv och vad jag skulle göra, och det funkade faktiskt, säger han.

Det här var år 2003, och han tillbringade fyra veckor på ett meditationscenter.

– Jag fick lyfta upp och vända på stenarna, acceptera det som hänt dittills i livet och landa i mig själv. Det var som att jag skalade av lager efter lager, säger han.

jOjo fick många insikter, men processen fortsatte sedan under lång tid efter att han kommit hem.

Annons
Annons

– När jag var på ett vipassana-retreat och hade mediterat i många dagar kom jag in till kärnan, som alla lager av smärta hade byggts runt. Jag såg det först som en liten guldtråd längst inne i vad som kändes som en glödande bit kol i ryggen. När jag tog tag i den såg jag mig själv som 14-åring vid min pappas dödsbädd, han hade cancer. Han sa att nu är det sista gången du ser mig men jag förstod inte allvaret utan sprang iväg och lekte. Nu fick jag en chans att göra ett avslut, jag sa till pappa att det var okej och att jag älskade honom. Då exploderade smärtpunkten i ryggen och gick upp i molekyler. Sedan dess har jag inte haft värk i ryggen mer, säger jOjo.

Angelica lämnade ett hektiskt jobb i resebranschen för att bli yogalärare.

RELATIONEN SATTES PÅ PROV
Efter att de båda bestämt sig för att de ville träffas igen, gick det däremot snabbt.

– En eftermiddag stod han bara där i trädgården hos mig på landet och där var jag i skitiga arbetskläder och fullt av ris i håret, säger Angelica.

jOjo medger att visst var han lite pirrig inför Angelicas reaktion när han bara dök upp, men konstaterar att han gillar att överraska, tyckte att de inte hade något att vänta på, och att mötet från första stund kändes naturligt. De hann bara träffas några gånger till innan Angelica två veckor senare åkte till Thailand, för att hålla traditionsenligt retreat i Freemove, det koncept hon skapat tillsammans med psykosyntes- och Open Floor/ dansterapeuten Mari Ljungqvist.

– Freemove är en mix av både fysisk och terapeutisk yoga, olika former av meditation, intuitiv dans, medveten närvaro och sharing där vi rör oss genom olika former av kroppsliga och själsliga uttryck för att hitta in i vad som är vårt sanna jag och vad vi längtar till, förklarar Angelica.

Hon hade inte bokat hemresa och precis när hon var på väg att boka flyg såg hon ett meddelande från Jojo.

– Jag kommer till dig i morgon, skrev han. Han frågade inte om det gick bra eller om jag  hade andra planer, utan bara ”nu kommer jag”, säger Angelica med ett skratt.

– Ja, jag ville visa att jag satsar på vårt förhållande. Det blev ett statement och säger att det här är allvarligt för mig, men det är klart att det var en chansning, säger jOjo.

– Man lär känna varandra väldigt väl när man är ute och reser ihop. Så det kändes som att vi hade varit tillsammans i flera år när vi kom hem, säger Angelica.

Innan hon åkte på resan hade hon lämnat sina uppdrag som frilansande PT, massör, coach och gruppträningsinstruktör och påbörjat sin utbildning till ayurvedisk hälsovägledare samt var igång med att planera uppstarten av den egna yoga- och hälsostudion.

– Väl hemma igen blev det både mycket plugg och jobb med att färdigställa studion och allt runtomkring, och vår relation sattes verkligen på prov när vi lämnade en skön lång semester för att jobba tätt ihop långa dagar och kvällar, säger Angelica.

Hur de orkade? De var kära, konstaterar Angelica och jOjo om varifrån de fick sina superkrafter, och i april 2015 öppnades så yoga- och hälsostudion aYoY.

– Vissa perioder börjar vi dagarna med ”har du svarat på mejlet?” direkt efter att vi sagt ”god morgon älskling”. Det får vara så en begränsad tid, säger jOjo.

JOBBAR OCH BOR IHOP
jOjo är utbildad i hathayoga och har sprungit flera maratonlopp. Han har utformat det egna konceptet Running Yoga som kombinerar meditaton, löpning och yoga som han håller pass och workshops i, bland annat via aYoY. Det började med att han märkte att han blev mer fokuserad och orkade springa längre när han mediterade innan.

– Hjärnans alla tankar är en trafik som tar mycket energi. När man kommer in i andra andningen är det så skönt eftersom tankarna tystas och energin går till att springa av muskelkraft i stället för viljestyrka. Man kommer oftast till det här stadiet efter fem kilometer, men om man mediterar innan kommer man in i den här fasen mycket fortare, säger jOjo.

Efter att ha haft festivaljobb långt ifrån Angelica sökte jOjo jobb i närheten av Borgåsund utanför Strömsholm där hon bor och fick kort därefter ett receptionistjobb på deltid, och i början av det här året flyttade han in i huset. Han och Angelica har under våren och  sommaren som första lärare i Sverige utbildat sig i Embodied Yoga Principles, EYP, en ny metod från England i att lära ut yoga som integrerar klassiska yogaasanas med livscoachning och kopplingar till vardagslivet.

– I Embodied Yoga Principles liksom Freemove tar man med sig allt det som hänt i livet och bearbetar det och tittar på vilka mönster det skapat i oss. Är det mönster vi gillar och vill ha mer av, eller har vi ”fått nog” och vill gå vidare? Ofta får vi lära oss i yogan att lämna våra problem och känslor utanför mattan, men jag tänker tvärtom, att på mattan får vi en chans att vara fullt ut i allt som är, inkludera och känna allt och i en trygg miljö bearbeta det vi behöver. Ofta när jag yogar tar jag med mig en fråga eller känsla, och till slut brukar det komma ett svar, säger Angelica.

I samband med att Freemove-medgrundaren Mari ville ta time out hoppade jOjo in som ersättare vid sidan av Angelica under sommaren 2016 och de höll förra årets veckoretreat i Freemove i Thailand ihop.

– Det gick jättebra. Freemove är ett koncept i ständig utveckling så det är högt i tak när det gäller förnyelse och förändring, säger Angelica och tillägger att det planeras ett retreat i Sri Lanka under 2018.

De har nämligen fått som tradition att resa tre månader varje år. Angelica har vikarier till yogastudion och jOjos chef hade godkänt att han kan vara iväg redan när han anställdes. Så beger de sig på en resa som omfattar mycket yoga och “ta dagen som den kommer”. En riktig kontrast mot kommande stora projekt.

jOjo grundade YoDa Festival, Stockholm Yoga & Dance festival, med tre medarrangörer 2010.

– YoDa Festival var bland de första festivalerna i världen att lyfta fram både yoga och dans och har blivit en av de största med många internationella lärare. Men kollegorna hade flyttat eller fått andra jobb, och festivalen gjorde ett uppehåll 2015, säger jOjo.

2016 frågade han Angelica om de skulle driva festivalen ihop.

– Jag hade arrangerat retreater och evenemang förut men aldrig en hel festival. ”Det är inte så mycket, du ska bara skicka några mejl till yogalärare” hade jOjo sagt, men såklart blev det ändå jättemycket arbete mot slutet. Jag är detaljplanerande och jOjo har mer inställningen att allt löser sig och tar det som det kommer, säger Angelica.

– Vi kompletterar varandra bra. Vi pratade praktiska detaljer om jobbet nästan dygnet runt under en period, men när festivalen väl drog igång behövde vi inte göra så mycket mer än att sitta i ett hörn och hångla och sprida positiva vibbar, säger jOjo.

Angelica skrattar generat och säger att lite mer gjorde de väl på plats ändå?

– Men det är ju så, positiv stämning sprider sig, säger jOjo som har sett motsatsen när han jobbat på festivaler där det har varit konflikter i ledningen. Folk har gråtit, skrikit eller blivit handlingsförlamade.

Hångel och hårt slit. Allt är inte rosenrött, till exempel kan stressfyllda perioder gå ut över den andra parten och de kan säga saker de ångrar.

– Vi har båda starka viljor, men bråkar nästan aldrig och tröttnar inte på varandra. Utmaningen att bo och arbeta ihop är i stället att hålla skillnad på jobb och privatliv, säger Angelica.

Sedan 2016 har paret arrangerat YoDa Festival ihop.

YOGA FÖR NÄRVARO
För dem båda har deras yoga- och meditationspraktik varit avgörande för en god relation till sig själva och varandra.

– Förut hade jag självförtroende i mitt yrke och jag var fysiskt aktiv och driven, men hade svårt att veta vem jag var när jag bara var. I dag är jag mjukare mot mig själv, trygg i min kropp och känner mig bekväm och fri. Yogan ger både självrespekt och ett accepterande förhållningssätt till andra. Jag kan vara sårbar och våga visa hela mig för jOjo, vilket har bidragit till att vår relation blivit så djup, säger Angelica.

– Yogan och meditationen hjälper mig att vara öppnare och närmare någon annan, så nära det bara går. För att kunna vara nära Angelica, så nära att vi blir ett, behöver jag kunna stanna upp och vara närvarande i mig själv. Inte springa ifrån och inte sätta påett försvar, utan stanna kvar och släppa in henne hela vägen. Då blir det som att tiden står still, säger jOjo.

Parets ögon möts och hålls kvar. Om det hade funnits en klocka i uterummet hade visarna stannat där och då.

Text: Elina Sundström Foto: Elina Sundström, privat

LÄS MER: YoDa Festival
LÄS MER: Embodied Principles Yoga

Tags : YODA FESTIVAL
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.