Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Andas dig igenom oron

Oroar du dig för något som kan hända? Den här enkla meditationen hjälper dig släppa de negativa känslor som oron för med sig.

Att se fram emot något kan vara förknippat med känslor av spänning och förväntan, men om det snarare handlar om en oro för framtiden kan den göra ditt liv här och nu svårare. Jag bor på Hawaii, och under förberedelserna för en annalkande orkan fick jag själv känna på hur den här typen av negativa förväntningar förde med sig en rad obehagliga känslor, och det kan konstateras att det vare sig är sunt eller gynnsamt att bära på den här typen av oro. Att oroa sig för att träffas av en orkan är något du (förhoppningsvis) aldrig behöver tänka på, men att oroa sig för andra saker kan påverka ditt välbefinnande precis lika negativt.

Få saker kan störa ditt tillstånd av inre frid så mycket som att oroa sig för något som komma skall – oavsett om det handlar om positiva saker som ditt eget stundande bröllop eller något negativt som att behöva ta en nödvändig konfrontation. Jag skapade den här meditationen när jag insåg hur mycket värdefull tid och energi jag slösade bort genom att oroa mig för en katastrof som sen aldrig inträffade. Om jag bara hade kunnat lyssna på mina egna råd då, så kanske jag hade kunnat sova, äta, skratta och må bra i nuet. Istället förtärdes jag av min oro för framtiden i form av malande tankar och uppmålade skräckscenarion.

GÖR DET NU

Använd den här meditationen när du oroar dig för något, stort eller litet, för att kunna släppa de negativa effekter som oron har på ditt välbefinnande. Börja i en bekväm position. Om det är nyheterna som skapar din oro så stäng av telefonen, paddan, teven, radion och/eller lägg tidningen i ett annat rum. Ta den tid du behöver för att rent konkret tömma rummet på oroande nyhetsrapporter, och gör sedan samma sak med ditt sinne. Om din oro snarare kommer sig av något du vet ska inträffa i framtiden måste du lita på att här och nu har ingenting förändrats, allt är fortfarande okej. Se dig omkring, rikta blicken inåt, och säg till dig själv: ”I det här ögonblicket är allt okej.” Upprepa frasen tills du känner att det stämmer.

Annons
Annons

Tona nu in till ditt andetag. Medan du förlänger och fördjupar varje inandning och utandning, för din medvetenhet till den livskraft som strömmar genom dig. Lägg märke till vad du känner i bröstet, magen och huvudet. Om du upplever oro, använd din medvetenhet om nuet för att lugna ner dig och undvika att gå igång på det som stressar. Var medveten om att den här meditationen inte går ut på att förringa vikten av de förberedelser du faktiskt behöver göra inför den kommande situationen. Istället handlar den om att minska den anspänning du känner så att du klarar av att förbereda dig för det som komma skall samtidigt som du kan må bra under tiden. Att vara redo för framtiden är något bra, men det ska inte behöva innebära att du hela tiden går runt och är rädd för den.

Text: Jill Lawson

LÄS OCKSÅ: 5 meditationstips för nybörjaren
LÄS OCKSÅ: Bli kvitt skuldkänslorna med meditation

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.