Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

Alltid trött?

Om din trötthet beror på utmattade binjurar kommer här en lista med förslag på vad du kan göra för att avlasta dem och återfå din energi.

1 MAXIMERA EFFEKTEN AV SÖMN

Se till att du får mellan sju och åtta timmars sömn per natt. Gör gärna en lugn och avslappnande yogasekvens eller meditation ett par timmar innan du ska gå och lägga dig. Ta ett skönt bad och se framförallt till att du har svalt, mörkt och tyst i sovrummet. Det är bara i totalt mörker som hormonet melatonin som gör oss sömniga frisätts, så om du inte kan få det tillräckligt mörklagt i det rum du sover i så använd en ögonmask.

2 BRYGGA OCH HÖFTLYFT

Positionen bryggan är en utmaning, men när du behärskar den är den fantastisk för att öppna upp kroppen, stärka ryggraden och njurarna och gynna fortplantningsorganen. Den stimulerar könshormonen och kan hjälpa mot gynekologiska problem. Så här kommer du ner i positionen: Sitt med benen utsträckta framför dig och placera handflatorna i golvet bakom dig. Andas in och lyft rumpan från golvet – böj benen och håll fötterna plant mot golvet för stöd. Ta även stöd med händerna när du trycker dig upp tills kroppen är parallell med golvet. Låt huvudet falla bakåt. Andas normalt i detta läge i upp till två minuter och spänn din coremuskulatur genom att suga in naveln mot ryggraden och maximera aktiveringen av musklerna i magen och ljumskarna. Slappna sedan av och ligg på rygg och vila i någon minut. Som ett alternativ till bryggan går det även bra att göra höftlyft (en något lättare variant av halv eller full brygga). Ligg på rygg med böjda knän och flytta hälarna mot rumpan så att de nuddar skinkorna. Andas in och lyft höften från golvet – greppa tag om fotlederna för stöd. Andas ut och kom ner på mattan igen. Upprepa under en till tre minuter och vila sedan i minst 30 sekunder.

3 DRICK BORT TRÖTTHETEN

Nu är det dags att vi gör oss en drink som ska motverka trötthet och hjälpa kroppens energier i balans (den är dessutom väldigt enkel att göra). Ett gammalt trick, men väldigt kraftfull – jag lovar att den ger effekt.

Ingredienser:

  • 1 ¼ dl varmt vatten
  • 1/3 tsk himalayasalt
  • Rör om och drick allt på en gång på tom mage.

För att få ut maximalt av det här lilla elixiret så drick det varje morgon under en vecka och gör sedan ett uppehåll. Du kan sedan göra det igen efter några veckor – tänk bara på att vara lite försiktig med hur mycket du saltar maten de dagar du dricker så att du inte får i dig alldeles för mycket salt. Om du är osäker på om du bör få i dig extra salt bör du rådfråga din läkare innan (detta gäller även om du äter någon form av medicin vars effekter eventuellt skulle kunna påverkas).

Annons
Annons

4 MOTION FÖR BINJURAR OCH SKÖLDKÖRTEL

Stå upp, rak i ryggen och böj lätt på knäna. Börja ta simtag i luften med en arm åt gången, åt höger, åt vänster, med vida, fullt utsträckta rörelser. För tillbaka en arm helt innan du tar ett nytt simtag med den andra. Gå in i Ujjayi-andning under tiden som du utför den här övningen: stäng munnen och försök att dra samman bakre delen av halsen (så att du låter lite som om du härmade Darth Vader). Andas långsamt in och ut genom näsan. Ujjayi-andningen stimulerar flera viktiga inre organ, bland annat njurarna, och hjälper till att sträcka ut baksida lår, vilket i sin tur stimulerar ischiasnerven. Denna nerv sitter alldeles intill njurarna och binjurarna och när du roterar kroppen från sida till sida (som i den här övningen) stimulerar du samtliga dessa organ. Den här speciella andningen sätter även fart på cirkulationen och höjer temperaturen i kroppen. Fortsätt andas under två till tre minuter. Alla kan dra nytta av Ujjayi-andning, var bara försiktig eller avstå helt om du har en överstimulerad sköldkörtel (har fått diagnosen hypertyreos).

5 ROTATIONER

Stå upp och för in armbågarna tätt intill sidorna av kroppen. Lyft händerna tills de är parallella med golvet. Håll överkroppen rak och böj lätt på knäna. Rotera överkroppen från sida till sida i snabba men kontrollerade rörelser. Andas in när du befinner dig på ena sidan, rotera och andas ut på andra. Om du vill kan du även göra denna övning sittandes. Fortsätt rotera i två minuter.

De två övningar som följer här är också utformade för att gynna njurarna och binjurarnas funktion, samt hjälpa kroppen att minska stressnivåerna och främja dess avgiftningsprocess.

I vintras gästade Maya Fiennes yogastudion YogaMana i Stockholm.

6 RENSA UT OCH VARVA NER ÖVNING 1

Sitt ner, böj armbågarna och för dem tätt intill kroppen. Haka fast lillfingrarna i varandra och låt tummarna peka upp mot taket. Försök nu att med full kraft dra händerna isär, utan att tappa greppet med lillfingrarna. Övergå till att andas häftigt, med korta, snabba inandningar och korta, snabba utandningar (denna typ av andningsteknik stimulerar binjurarna). Fortsätt i två minuter.

Lyssna på ett avsnitt av Yogiskt där Maya Fiennes gästar.

7 RENSA UT OCH VARVA NER ÖVNING 2

Det här är en övning som har en svalkande och avkylande effekt i kroppen, i motsats till den föregående som skulle få upp temperaturen. Genom att växla mellan de här två övningarna, mellan varmt och kallt, får du igång systemet och stimulerar binjurarnas funktion. Sätt dig ner, blunda och forma munnen som ett O. Andas in och ut i en minut i detta läge.

8 KOSTTILLSKOTT FÖR BINJURARNA

Om du vill boosta binjurarnas funktion lite extra brukar jag rekommendera ett örttillskott eller ett kosttillskott framtaget särskilt för binjurarnas funktion. Det finns både veganska och animaliska kosttillskott som stöttar binjurarna. De animaliska innehåller ofta mer järn och du behöver sällan ta lika många tabletter av dem i jämförelse med de veganska. Besök din närmsta hälsokostaffär för tips och råd. Håll dig alltid till den mängd tabletter eller kapslar som anges på förpackningen.

9 MEDITATION

Meditation är ett fantastiskt sätt att få kroppen att slappna av. Sätt dig ner, blunda och andas. Tvinga inte dig själv att inte tänka på något särskilt och var inte för hård mot dig själv om tankarna skulle skena iväg. Bara sitt i tystnad och fokusera på din egen andning. Skulle tankarna börja vandra iväg så försök bara att vända uppmärksamheten mot andetaget igen.

Text: Maya Fiennes

LÄS OCKSÅ: 8 yogapositioner för en stel kropp
LÄS OCKSÅ: Bästa yogastilen för hälsan

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.