Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

7 steg som hjälper dig leva för stunden

Den här artikeln kommer med en varning. Du kommer strax läsa om hur man lever för stunden genom att följa sju praktiska tips, skrivna av en obotlig planerare vid namn Lucy Kite.

”Det känns som att det är lika bra att jag är ärlig om det. Att planera förfaller sig naturligt för mig. Jag skriver listor, listor på mina listor och spenderar allt för mycket tid med min kalender. Jag försöker även lösa problem innan de ens har uppstått.”
– Lucy Kite

Känner du igen dig?
Saken är den att planering får oss att känna oss förberedda, trygga och att vi har läget under kontroll. Det är inte nödvändigtvis en dålig egenskap, så länge du inte är så upptagen med att förutse framtiden att du glömmer bort att leva i nuet. Tyvärr gör många sig skyldig till detta beteende – både på och utanför yogamattan. Eckhart Tolles bok Lev livet fullt ut ger oss en bra tankeställare. Han menar att ”nuet är allt vi har” – och vem kan säga emot det? Nuet är verkligen värdefullt. Frågan vi får ställa oss är hur man bromsar ner och tar in alla intryck i en värld som är så full av distraktioner.

Här får du några av Lucys praktiska tips om hur man slåss mot turbulenta tankar:

Annons
Annons
  1. Ge varje uppgift din fulla uppmärksamhet. Om du diskar: lägg märke till bubblorna och vattnets temperatur mot dina händer.
  2. Ta dig en stund om dagen för att stanna till och verkligen känna efter hur du mår. Du kanske sitter fast i trafiken och är arg, kanske är stressad för att tiden inte räcker till eller kanske är lycklig ute i solskenet. Vad det än är ska du sätta fingret på känslan, inte bara vara medveten om den.
  3. Upprepa ett mantra. Det kanske låter lite galet, men det är ett utmärkt sätt att skapa sinnesnärvaro. Upprepa ”lev för stunden” någon gång under dagen.
  4. Tänk på din andning. Att ta ett djupt andetag hjälper verkligen. Andas långsamt och fullständigt och lägg märke till hur luften strömmar genom kroppen.
  5. På yogamattan ska du inte kämpa mot tankarna; låt dem komma. Uppmärksamma dem men låt dem sedan sväva bort lika snabbt som de dök upp.
  6. Ta med dig yogan ut. Känn vinden mot din hud och marken under dina fötter.
  7. Komponera en ”att göra-lista” och skriv ner dina drömmar, men kom tillrätta med att inte allt kommer ske med en gång. Det är fantastiskt att ha fokus men glöm inte bort att vara snäll mot dig själv. Det finns ju trots allt en morgondag… så lev för stunden!
Lucy-Kite
Lucy Kite är yogalärare och har publicerat sin egen inspirationskalender.

Vill du ha mer mindfulness i ditt liv? Läs här om hur du vaknar upp med mindfulness.

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.