Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

7 ovanor som hämmar din yogapraktik

BADHABITS-1

1. Du jämför dig med andra
Sluta upp med det. Det spelar ingen roll vad andra kan och inte kan göra, så du behöver inte må dåligt över att vissa elever är på en mer avancerad nivå. På samma gång ska du inte bli alltför upprymd om dina positioner verkar ”bättre” än andra elevers. Vi är alla på samma resa. Att fokusera på dig själv är bra för egot och hindrar dig från att dra på dig skador i ett försök att hänga med personen bredvid dig.

2. Du väljer alltid samma plats
Ett av målen med yoga är att upptäcka nya saker, och det gäller även din plats i yogastudion. Om du alltid väljer att stå längst bak i rummet kan du istället försöka komma närmare spegeln, så att du bättre kan se hur du rör dig genom positionerna. Om du normalt sett håller dig till höger, prova att gå till vänster. Din praktik är inte beroende av var du står – ett nytt perspektiv kan tvärtom hjälpa dig förbättra din praktik och utmana dig att prova nya saker.

3. Du yogar alltid samma tid
Vissa elever har inget val eftersom de har svårt nog att ens få tid över till sin yogapraktik. Men om det är möjligt rekommenderar vi att du satsar på lite omväxling! Att gå på kvällsklasser är väldigt annorlunda från att gå på morgonyoga. På morgonen handlar det om att värma upp och det är mycket svårare att komma ner i positionerna eftersom man ofta är lite stel när man precis har vaknat. På kvällstid är det lättare att gå djupt ner i positionerna eftersom lederna och musklerna har mjukats upp under dagen, men eftersom man troligtvis har varit aktiv under dagen är man oftast lite tröttare på kvällen. Prova lite omväxling och ta del av det bästa av världar.

Annons
Annons

LÄS MER: Så hittar du rätt studio och lärare

4. Du skippar alltid samma positioner
Alla har positioner de har svårt för. Det är okej att hoppa till savasana om du känner dig överväldigad av en viss position, eller har en skada som hindrar dig från att ens försöka dig på den. Problemet är att många elever bestämmer sig för att vissa positioner inte passar just dem, och undviker dem för all framtid. Men hur ska man bli bättre om man inte utmanar dig själv? Prova lite åt gången så ska du se att du kommer djupare och djupare ner i positionen.

5. Du blir för kaxig när det går bra
På precis samma sätt som att alla har sina svagheter har vi också våra styrkor. En av de mest nedslående upplevelserna på en yogaklass är när man får kämpa med, eller känner att man blivit sämre på, den position man en gång var bäst på. Ha alltid i åtanke att det kan hända – det är inte ovanligt att man har en dålig dag. Allt är en del av processen och allra bäst är att vara öppen för att allt kan hända. Förvänta dig inte att en klass ska gå åt ett visst håll och ta istället till dig mantrat: ”Allt kan hända, det här är var jag är idag, men imorgon är jag någon annanstans”.

6. Du yogar alltid med samma lärare
Att yoga för olika lärare med olika stilar och perspektiv är viktigt för att låta kroppen och sinnet vägledas i olika riktningar. Medan vissa yogalärare fokuserar på meditation, känslor och andlighet är vissa klasser helt vigda åt den fysiska praktiken. En del lärare är näst intill militanta i sina förväntningar, medan andra är snällare och mer förlåtande. Att prova på nya klasser och yogalärare är en viktig del av yogaresan.

7. Du är rädd för att göra dig hörd
Var inte nervös. Om det är din första yogaklass och du har en skada, är gravid eller är rädd för handstående – säg då det! Vissa lärare kommer gå runt i rummet och fråga alla hur de mår innan klassens början, men det är inte alla som gör det. En del i att ta ansvar över sin egen yogaupplevelse är att se till att läraren har all information de behöver för att guida dig genom positionerna. Om det handlar om något privat kan du alltid berätta det för läraren innan klassen. En del yogalärare har även en öppen frågestund efter klassen – utnyttja den! Om inte annat för att fila lite på din sanskrit.

LÄS MER: 5 misstag att undvika på sin första yogaklass

 

2 kommentarer

  1. Jag håller med om detta i princip men perspektivet blir ett annat om man tar privatlektioner och utövar yoga individuellt. Helt enkelt om man utövar yoga för friskvård, rehabilitering/terapi eller för personlig utveckling på djupet.

    Att ha “din” lärare under lång tid är guld värt, en lärare som har stor erfarenhet och anpassar program efter dina behov och mål och förändrar det över tid. Ett program du gör själv som din egen instruktör.

    När man har en egen yogapraktik är det till stor hjälp att följa en rutin med samma plats och tid. Livet pågår och när man tar med sin rutin på tex semester eller arbetsresa upplevs allt på ett nytt sätt. Det blir ändå aldrig statiskt.

    En lärare är inte detsamma som en instruktör. En rutinerad lärare ser dig och dina behov innan du själv upptäckt dem och kan följa dig under många år.

    Men även om man har en egen lärare är det verkligen inspirerande med olika lärares sätt att leda och lära ut. Yoga på djupet är ju precis som vi människor, i ständig förändring och en livslång process.

    Namaste Lotte

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.