Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

7 myter om yogis

1. Alla yogis är veganer
I det stora hela så handlar det om Patanjalis yamas – yogiska riktlinjer från boken Yoga Sutras som skrevs för över 2000 år sedan – och närmare bestämt ahimsa, att icke skada. Denna yama kan tolkas lite olika; att utesluta allt fysiskt våld, känslomässigt hat och självkritik, eller helt enkelt att inte döda eller skada någonting levande. Att tillämpa ahimsa på den mat man äter är vanligt bland yogis, men det är långt ifrån alla som gör det. Vevve skrev ett bra inlägg om just detta här.

2. Alla yogis talar om energier
För många skeptiker kan yoga och snacket om energier verka lite skrämmande och flummigt, och kan faktiskt hindra människor från att ta steget ut och börja med yoga. Men alla yogis är inte trädkramande hippies som bara tänker på att balansera sina chakran. Energierna spelar en stor roll i mångas praktik, men många yogar faktiskt bara för att de vill träna, slappna av, mjuka upp leder eller helt enkelt för att få en stund för sig själv. Och det är okej.

3. Alla yogis är kvinnor
Nej! Om man tittar bakåt i tiden var yoga faktiskt nästan helt uteslutet för män. I takt med att yogan växt i västvärlden har den dock blivit mer utbredd bland kvinnor, men männens yoga är på frammarsch. Här kan du exempelvis läsa om Michael James Wongs projekt Boys of Yoga. Det finns ingen anledning alls att begränsa yogan till ett visst kön, en viss ålder eller en viss kroppstyp – yoga är till för alla som har en kropp.

Annons
Annons

4. Alla yogis är andliga
Ja, vissa är väldigt inne på det spirituella spåret, medans andra kan tycka det verkar lite flummigt. Men vet du vad, detta gäller även människor som inte yogar. Det finns så många olika anledningar till varför människor söker sig till just yoga, och alla anledningar är bra anledningar enligt oss. Om du är intresserad av den spirituella delen, då är yoga för dig! Vill du bara yoga för de fysiska fördelarna, ja, då är yoga för dig! Yoga är helt enkelt för dig.

5. Alla yogis är smala och viga
Det är lätt att tro att så är fallet när man tittar på alla smala, yogande tjejer som lägger ut bilder i sociala medier, men faktum är att det bara är så det ser ut. Om man går på en riktig yogaklass kan man hitta alla möjliga kroppstyper, hudfärger, åldrar och vighetsnivåer. Och är du inte vig, ja, då har du kommit till rätt ställe. Man behöver inte vara vig för att yoga, men är det någonstans man kan bli vigare så är det på just yogaklassen. 

6. Alla yogis kliver upp tidigt och yogar och mediterar i timmar
Det finns det nog vissa som gör. Men det är inte alla som lever på sin yoga och kan tillägna en hel förmiddag åt sin praktik. De flesta är precis som du och jag. Morgonen blir lätt lite stressig, man ska iväg till jobbet, hips vips har man spillt en kopp kaffe över sig och barnen har olika strumpor på sig när man lämnar huset. Tid för morgonmeditation? Glöm det!

7. Alla yogis är lugna och stressfria
Som i exemplet ovan är det inte heller fallet. Hur många kan ärligt säga att de aldrig stressar? Enligt Yogobes undersökning, som du hittar här, anser svenska folket att yogautövare framförallt är harmoniska. Självklart hjälper yogan oss yogis att hitta harmoni, men att vara lugn och harmonisk hela tiden är svårt även för den mest hängivna yogin. Vevve har skrivit ett bra inlägg om just detta här.

Till sist vill jag avsluta med en liten godbit från min kära far: ”Yoga… det är väl folk som bara sitter och tänker?” (Läses med bred norrbottnisk dialekt.)


Om vi har slagit hål på alla myter och du fortfarande är lite tveksam, ta då en titt på 7 anledningar till att börja yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.