Yoga World
Annons
Annons
PlusYoga

7 anledningar till att börja med yoga

Esther Ekhart är en välkänd yogini i yogavärlden och frågar man henne borde alla yoga. Läs vidare för att ta del av sju anledningar till varför just du bör börja med yoga.

Jag har utövat yoga länge nu och är otroligt tacksam för allt det har gjort för mig och min hälsa. Alla kan ta del av de fördelar yogan har att erbjuda. Man som kvinna, gammal som ung. Det spelar ingen roll vilken kroppstyp du har, om du är stark eller svag, vig eller ej. Yogan kommer att få dig att må bättre, utan undantag. Du kanske måste hitta just den lärare och yogastil som passar dig men när du väl har gjort det kommer yogan förändra ditt liv till det bättre.

1 Yoga får dig att må bättre
Så enkelt är det. Det är därför så många fastnar för yoga – man mår helt enkelt bättre efter en yogaklass. Om du är nybörjare ska du, för att undvika frustration, välja en klass som passar din nivå och ha en öppen inställning. Du kommer känna dig annorlunda, närvarande, lyckligare och helt enkelt bättre. Prova själv om du inte tror på mig.

2 Yoga förbättrar din hälsa
De allra flesta börjar känna skillnaden redan första gången de provar på yoga, men det kan ibland ta lite tid. Du kommer att utöka din rörlighet, få starkare muskler och bli smidigare. Hur stor effekt du ser beror lite på vilken yogastil du väljer. Jag rekommenderar att börja med hathayoga eftersom den är grunden till de flesta andra yogastilarna. I takt med att kroppen blir starkare blir du även starkare inombords. Du kommer känna att du får bättre självförtroende och att du blir tryggare i dig själv.

Annons
Annons

3 Yoga gör dig lugn ända in i själen
Efter en yogaklass känner jag verkligen hur mitt humör har förändrats. Det är som att någon har vårstädat mitt inre. Vissa saker har fallit på plats och andra har rensats bort. I överlag befinner jag mig på en mycket lugnare plats, vilket leder mig till nästa anledning.

Esther Ekhart är ansiktet utåt och grundaren av EkhartYoga.com. I april kan du yoga för henne på Yoga Games i Göteborg. 
Esther Ekhart är ansiktet utåt och grundaren av EkhartYoga.com.

4 Yoga hjälper dig hitta fokus
Eftersom ditt huvud har rensats blir det lättare att rikta energin dit du vill ha den. Yoga tar mig från att vara tankspridd till att hitta fokus. Det sägs att man genom yoga lär sig att fokusera på en punkt och jag kan intyga om att det är sant. Man tränar sinnet till att bli mer medvetet och närvarande. Forskning visar även att man lättare kan fokusera, bättre kan bearbeta information samt att man blir effektivare vad gäller att lära sig samt att vidhålla och uppdatera information.

5 Yoga får dig att ta dagen som den kommer
Ibland är livet svårt och inte alla erfarenheter är positiva. Yoga har lärt mig att allt ständigt står under förändring. Både de positiva och negativa händelserna kommer och går. Att känna till det och ha förståelse för det på en djupare nivå gör det lättare att acceptera det och därmed hålla sig kvar i nuet och de positiva tankarna, även när livet är som tuffast.

6 Yoga hjälper dig göra hälsosamma val
Yogan kommer göra dig mer medveten och mottaglig för att göra livsval som stödjer denna positiva resa. Du kommer sakta men säkert komma till insikt om hur saker och ting påverkar dig. Det kanske kommer naturligt för dig att välja livsmedel som är bra för hälsan och din yogapraktik. Den positiva inverkan yoga har visar sig kanske även i din vänskapskrets och gör att du spenderar mer tid med de som har ett positivt inflytande på dig och drar dig undan de som påverkar dig negativt.

7 Yoga ökar din medvetenhet
Det är grunden av det hela. Du kommer bli medveten om allt runt omkring dig, om vem du är, dina tendenser, vad som är bra och dåligt för dig, vad du vill i livet och vad som är viktigt för dig. Det hjälper dig hitta sanningen. I takt med att du utvecklar en självkännedom kan du känna igen och tolka dina tankar och tankemönster, vilket i sin tur leder till att du kan styra och även förändra dina känslor. Självkännedom är en mycket viktig beståndsdel för att nå framgång på olika områden i livet.

Av Esther Ekhart 

Läs om hur du hittar din stil i yogadjungeln.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.