Yoga World
Annons
Annons
MatPlus

7 anledningar att äta veganskt

Även om man inte måste äta vegansk eller vegetarisk kost för att yoga och efterleva en yogisk livsstil, så är det heller inget som skulle göra dig någon skada. Tvärt om faktiskt! Här listar vi sju bra anledningar till varför vi alla bör tänka på vad vi äter och hur det påverkar oss själva och omvärlden.

1. Vegansk mat är riktigt gott. Är du orolig att du inte längre får äta hamburgare, fredagstacos och glass om du blir vegan? Det stämmer inte. I takt med att allt fler blir veganer producerar livsmedelsföretagen fler och fler kött- och mejerifria alternativ som smakar minst lika gott, är mycket nyttigare och skadar inga djur. Det finns dessutom mängder av veganrecept att prova på.

2. Bästa sättet att hjälpa alla djur som lider. Visste du att veganer räddar 100 djur om året? Det finns inget enklare sätt att hjälpa djuren än att välja vegansk mat framför kött, ägg och mejeriprodukter.

Annons
Annons

3. För hälsan och välmåendet. Fler människor vänder sig till en vegansk kost för dess hälsofördelar: ökad energi, viktnedgång, finare hy och ett glatt humör. Eftersom vegansk mat innehåller mer näring än icke-vegansk mat så orkar man mycket mer och det är dessutom lättare att hålla formen. Veganer väger faktiskt i genomsnitt 10 kilo mindre än köttätare.

4. Motverkar en rad olika sjukdomar. Hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och detta har stark koppling till en köttbaserad kost. Genom att äta en välplanerad växtbaserad kost som är rik på protein, järn, kalcium och andra essentiella vitaminer och mineraler kan vi förhindra detta. Man kan dessutom förebygga att andra sjukdomar som cancer, diabetes och högt blodtryck uppstår genom att bli vegan.

5. För dig som vill rädda planeten. Kött är inte miljövänligt och det är faktiskt en av de värsta sakerna du kan göra för miljön. Det bidrar till att förorena vår planet och köttindustrin är dessutom en av de största bovarna vad gäller klimatförändring. Att bli vegan gör mer för vår planet än att byta till en miljövänlig bil i jakten på att rädda världen.

6. Ge mat åt våra medmänniskor. Precis som en vegansk livsstil hjälper att rädda vår planet, hjälper det oss även att rädda dess befolkning. En köttbaserad kost skadar nämligen inte bara djuren och planeten, utan även människorna. Det krävs massvis med resurser – i form av exempelvis olika sädesslag och vatten – för att föda upp djur till köttindustrin. Resurser som skulle kunna användas mer effektivt om man gav dem direkt till de människor som behöver dem. Ju fler som äter en vegansk kost, desto färre måste gå hungriga.

7. Kött kan vara cancerframkallande. En rapport från världshälsoorganisationen varnar för att processat kött kan vara lika farligt som cigaretter när det gäller cancer. Enligt rapporten ökar 50 gram processat kött om dagen – motsvarande en korv eller två skivor bacon – risken för att drabbas av tarmcancer med hela 18 procent.

Är du nyfiken på hur världen skulle se ut om vi slutade äta animalier? Ta då en titt här.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.