Yoga World
Annons
Annons
Mat

6 anledningar att äta ekologiskt

Vi yogis vill leva hälsosamt, och därför har ekologisk mat en självklart plats i våra liv. Men är det värt att lägga pengar på det även om det, tyvärr, är dyrare än vanliga livsmedel? Det tycker vi, och här är några anledningar.

1. Rikare natur
Med ekologisk odling får vi fler värdefulla växter, insekter och fågelarter. Det beror på att mångfalden ute på våra åkrar blir mycket större utan kemiska bekämpningsmedel.

2. Fritt från bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel påverkar inte bara de skadedjur eller det ogräs som det ska bekämpa – det påverkar även annat levande runt gården. Även vi kan få i oss det när det hamnar i vår mat eller rinner ut i vattendrag och sjöar.

Annons
Annons

3. Gladare djur
Precis som oss människor mår djur bra av att vara utomhus. I ekologisk produktion får alla djur gå ute och beta, picka eller böka. De får dessutom mer utrymme inomhus och bättre möjligheter till ett naturligt liv.

4. Levande landsbygd
När allt fler svenska lantbrukare börjar odla ekologiskt så ökar konkurrenskraften även utomlands – det är inte bara vi i Sverige som vill ha ekologiskt producerad mat.

5. Schysst mot bonden
Om vi är beredda att betala lite mer för ekologisk mat så betyder det att bonden får lite mer betalt för det extraarbete det innebär att producera ekologiskt.

6. Klimatvänligt
Ekologisk mat är bättre för klimatet på så många sätt – bland annat lagras mer kol i marken och det krävs mindre fossil energi.

Källa: Naturskyddsföreningen

Tags : ekologiskmat

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.