Yoga World
Annons
Annons
Mat

5 hälsosamma livsmedel som inte kostar skjortan

Om du är less på gurkmeja, har alldeles för många frön hemma att äta upp innan du hakar på nästa trend, eller helt enkelt inte har råd att köpa på dig dyra superfoods, ja, då är det helt okej att hålla dig till basvarorna. Dessa fem vardagsfavoriter är beviset på att det varken behöver vara svårt eller dyrt att äta nyttigt. 

Annons
Annons
  1. ÄPPLE  Ett äpple är det ultimata mellanmålet – lätt att ha med sig, gott att äta och fullt av vitaminer, mineraler och antioxidanter som skyddar mot både cancer och hjärtsjukdomar. Den höga mängden lösliga fibrer i äpplen renar tarmen, hjälper till att bygga upp tarmarnas slemhinnor och avlägsnar kolesterol från matsmältningsapparaten. Äpplen är även bra för andningsapparaten och är effektivt mot astma och andra tillstånd som drabbar luftvägarna.
  2. RÖDBETA Rödbeta innehåller en rad olika essentiella vitaminer och mineraler. Precis som andra livsmedel som är lila till färgen innehåller rödbeta kraftfulla antioxidanter så som antocyaniner, som hjälper till att rensa kroppen och reglera immunförsvaret. Rödbeta innehåller även ämnen som förbättrar minnet, energinivåerna och hjälper kroppen att bättre bearbeta socker. Det är den bästa naturliga källan till betain, vilket hjälper kroppen rena levern, avlägsna dåligt östrogen och upprätthålla hormonbalansen.
  3. VITKÅL Är vitkål verkligen en superfood? Jajamen! Grönkål och broccoli har fått en massa uppmärksamhet i media, men faktum är att vitkål – som har mest fördelaktiga bakterier av alla grönsaker – är precis lika bra för hälsan. Det är en utmärkt källa till vitaminer och essentiella mineraler. Vitkålsjuice är ett gammalt naturläkemedel för läkning och användes förr till att hålla kroppen ung. Dess höga nivåer av glukosinolater renar systemet, ger stöd åt levern och hjälper till att sänka kolesterolet. Vitkål är dessutom rikt på L-glutamin, som förbättrar mucosans – det innersta lagret i mag- och tarmkanalen – hälsa.
  4. CITRON Trots dess sura smak har citroner en alkaliserande effekt på kroppen. Dess antibakteriella och antibiotiska egenskaper gör citronen till en effektiv städhjälp i både kroppen och hemmet. De är rika på C-vitamin, bra mot förkylningar och halsont och innehåller limonin som har en kraftfull anticarcinogen verkan.
  5. VITLÖK  Vitlök är lätt att odla, billigt att köpa och en av de mest kraftfulla naturmedicinerna för den fysiska hälsan. Det är ett av naturens bästa antibiotikum med hela 39 antibakteriella ämnen och hjälper dessutom till att omvandla LDL-kolesterol (dåligt) till HDL-kolesterol (bra). Vitlök har även antiparasitära, antivirala, antibakteriella, immunstärkande och blodrenande egenskaper. Det reglerar även blodtrycket och förbättrar blodcirkulationen – särskilt till hjärtat.

LÄS OCKSÅ: Ayurvedisk guide till supermaten RECEPT: Havtornsbowl

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.