Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

5 sätt att detoxa ditt liv

Många kopplar nog detox till juicefasta eller liknande metoder som innebär att du ska äta eller dricka något särskilt. Men det finns mer naturliga sätt att rensa kroppen och ditt liv på.

1. Besök hjärngymmet
Typiska detoxprogram (som juicefastan) är utformade för att skapa den ideala miljön inuti kroppen för god hälsa och välmående, vilket naturligtvis är viktigt. Det man dock ofta missar är förståelsen för vad den här typen av detoxprogram kan göra känslomässigt, psykologiskt och energimässigt. Så glöm inte bort hjärngymmet! Att bli mer medveten om och göra förändringar i våra tankar, övertygelser och beteendemönster skapar en mer hälsosam mentalitet, som kan förändra hela vår upplevelse av världen. Det kallar vi detox.

2. Skrivbordsdetox
Om ditt hem eller ditt kontor är ostädat eller rent av kaotiskt är det stor chans att ditt sinne också är det. Vår externa miljö är en reflektion av vår inre miljö. Om du är den typen av person som tycker det är svårt att fatta mindre beslut eller koncentrera dig kommer det verkligen att hjälpa dig att detoxa din närmiljö. Ett välorganiserat skrivbord och ett välstädat hem kommer att göra att du har lättare att slappna av och sänka stressnivån. Låt inte pappersberg ta upp plats och tid och samtidigt sänka din energinivå. Ett enkelt sätt att börja på är att köpa en mapp med flikar från A-Ö så att alla nya räkningar och dokument har någonstans att bo. Kanske är detta det första steget mot ett friare sinne. En annan idé kan vara att införa mer vibrerande energi i din omgivning genom växter, färska blommor och kristaller.

Annons
Annons

3. Teknologifasta
All den teknologi som omger oss i vårt dagliga liv gör att vår hjärna måste jobba mycket snabbare, vilket i sin tur gör att det kan vara svårt att varva ner mentalt på kvällen. Vårt beroende av teknologi blir inte mindre; det konstanta användandet av sociala medier gör att det blir allt svårare att vara fullständigt närvarande. Att kolla e-mail kvällstid, kanske till och med i sängen, jobba långa dagar och ha tighta deadlines kan göra att vi hamnar i en ond cirkel av för mycket dålig energi. Det kan få följder som sömnlöshet, ångest, ja till och med depression. Kom ihåg att det finns en AV-knapp på dina prylar av en anledning. Så stäng av dem och lägg dem där du varken kan se dem eller nå dem, så att du kan hitta ditt teknologifria jag igen – om så bara för några timmar, eller en dag. Det är aldrig för sent att påminna sig om hur livet var innan du var en slav under din smartphone. Kanske kändes det som om tiden gick långsammare, kanske fanns det lite mindre press och ångest i ditt dagliga liv? Använd teknologifasta som ett sätt att befria ditt sinne från den fällan

4. Frukta inte fetter
Allt mer forskning pekar på att psykologiska, emotionella och till och med psykiatriska besvär som ångest, depression, bipolär sjukdom och schizofreni kan vara näringsbetingade. Detsamma gäller för personer som har inlärningssvårigheter, lider av dåligt minne och har svårt att koncentrera sig, eller humörsvängningar. Den näringsbrist som är mest frekvent i dessa undersökningar är brist på essentiella fettsyror. Omega 3 (DHA) är viktigt för att hjärnan ska kunna fungera optimalt och brist på detta kan orsaka kommunikationsproblem i hjärnan. Så öka ditt intag av essentiella fettsyror genom hälsosam mat eller hitta ett tillskott av bra kvalitet.

5. Rensa ut det förflutna
Om det är hysteriskt, är det historiskt. Om du är extra känslosam en period ligger grunden till detta ofta i ditt förflutna. Ta fram penna och papper och skriv ner en händelse under den senaste månaden som rivit upp extrema känslor inom dig. Beskriv händelsen i detalj; Hur kände du dig? Vad tänkte du vid tillfället? Hur reagerade du? Meditera sedan över följande fråga och vänta på svaret: När upplevde jag detta för första gången? Du kanske blir överraskad över vad du upptäcker. Ritualer som att skriva ett brev till någon du är arg på är ett fantastiskt sätt att rensa ur sinnet på. Du behöver inte ens skicka brevet – bränn det om du vill. Att föra dagbok är också ett bra sätt för att låta dina känslor bli hörda och uttryckta. Tryck inte undan känslorna, de kan vara underbart befriande, men kom ihåg att det ”bara” är känslor – de behöver inte vara sanningen.

Tycker du det är svårt att ta till vara på nuet? Läs om 7 steg som hjälper dig att leva för stunden.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.