Yoga World
Annons
Annons
PlusYoga

5 misstag att undvika på sin första yogaklass

Dags för din första yogaklass? Vi har samlat några vanliga misstag, så att du istället kan fokusera på att slappna av och njuta av klassen.

1. Man glömmer att andas
Ett vanligt misstag är att nybörjare håller andan eller pushar sig själv så hårt att andningen får lida och blir ansträngd. Detta kan göra att man blir yr eller att det sympatiska nervsystemet aktiveras och triggar igång flykt- och kampresponsen, vilket ökar stressen i kroppen – raka motsatsen till vad man vill uppnå under sin första yogaklass. Andningen är den viktigaste delen av yogan, så låt den istället guida kroppen genom positionerna så att yogaklassen blir ett nöje istället för en kamp.

2. Man har för höga krav
Många nybörjare tror att de ska klara av alla positioner redan första klassen och försöker sig på avancerade armbalanser och inversioner. Yogapraktiken kommer förändra både kropp och hjärna, men det tar tid. Det är bättre att du bygger upp en stark grund innan du ger dig på det som känns svårt, så att du undviker skador och inte missar hela den där magiska yogaresan som du precis gett dig in på.

Annons
Annons

3. Man siktar på fel saker
Ett annat vanligt misstag är att man satsar på den perfekta positionen istället för den perfekta känslan. Ofta försöker nybörjare imitera läraren och spänner sig så pass mycket att man näst intill skakar. Det är inte det som är målet. Varje position kan erbjuda den perfekta känslan men det är inte den fysiska aspekten som gör att du kommer dit, så slappna av och fokusera på känslan istället för själva positionen.

4. Man börjar i fel ände
Många som vill börja yoga anmäler sig till första bästa klass – och tyvärr är inte alltid dessa gjorda för nybörjare. Ofta hamnar man i en studio med 30 andra elever där läraren inte har särskilt mycket tid till att hjälpa nybörjare, vilket resulterar i att man lätt känner sig obekväm och malplacerad. Välj istället en klass där du kan få den hjälp du behöver, så att du lär dig rätt redan från början.

5. Man klankar ner på sig själv
Många nybörjare vill så mycket så tidigt att det är lätt att yogan blir till en tävling, och när det inte går som man vill börjar många klanka ner på sig själva. ”Jag kan inte”, ”jag är inte tillräckligt vig”, och så vidare. Det underlättar ofta att sätta fingret på de tankar som begränsar oss och att veta att det ofta är det mentala och inte det fysiska som sätter gränserna. Tänk på att du är nybörjare och jämför dig inte med någon annan, vi är alla olika.

…men det största misstaget av alla är kanske att ge upp efter första försöket. Funkade inte upplägget för dig kanske du kan prova att byta lärare, yogastil, nivå eller till och med studio. Vi lovar att du kommer hitta något som passar just dig.


Vill du ha lite koll på några grundläggande yogapositioner innan du går på din första klass? Ta då en titt på denna illustrerande yogabok för nybörjare.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.