Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

5 anledningar till varför alla som tränar bör yoga

sporter-2

1. Corestyrka
En före detta rugbyspelare och kickboxare blev nyligen yogainstruktör och förvånades över hur stark hans coremuskulatur blivit sen han började med yoga. Corestyrkan handlar främst om transversus abdominus – musklerna som sitter under de ”synliga musklerna” runt omkring överkroppen. Det handlar inte bara om magen här, utan det går djupare än så och påverkar även hur stark man är i ryggen. Dessa muskler är ytterst viktiga för kroppen som helhet.

2. Kroppsmedvetenhet
Mannen i exemplet ovan upptäckte även en ökad kroppsmedvetenhet, som hjälpte honom att förbättra sina resultat och att bättre läsa av kroppens stressignaler under tävlingar. Detta kan förebygga översträckningar och på så sätt undvika skador.

Annons
Annons

3. Balans
Många yogapositioner, eller asanas, fokuserar på balans i olika former. En bra balans är viktig för att man ska ha bra koordination. Inom lagsporter och exempelvis friidrott är det ofta stort fokus på balans och koordination, då man snurrar, springer, hoppar och fintar för att undvika en tackling eller liknande. Yoga kan i detta anseende förbättra resultaten avsevärt.

4. Flexibilitet
I de flesta sporter förutom simning löper man ganska hög risk för att skada knän, fotleder, handleder och axlar – något som starka, flexibla leder kan förebygga. Yoga hjälper till att utöka ledernas rörelseomfång, något som tenderar att bli sämre med åldern. Detta är ett problem som leder till att många idrottare tvingas avsluta sina karriärer i förtid på grund av återkommande stukningar eller andra ledskador.

5. Avslappning
Yoga är otroligt bra för att få både kropp och knopp att koppla av, och den viktigaste och mest meditativa positionen – som många kanske struntar i eller tar för givet – är kanske den allra viktigaste. Savasana, eller död mans position. Denna position sker på slutet av en yogasession och här går du helt in i dig själv och lär dig kontrollera både kropp och knopp. Något som kan skilja agnarna från vetet i tävlingssammanhang. Dessutom är avslappningen mycket viktig för muskelåterhämtning.

Här kan du även läsa om 5 anledningar till varför barn bör yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.