Yoga World
Annons
Annons
PlusYoga

4 yogiska superverktyg som hjälper dig sova bättre

Svårt att komma till ro om natten? Här kommer några enkla – men likväl kraftfulla – yogiska avslappningstips!

Sömnlöshet och dåliga sovmönster är näst efter vanlig förkylning de vanligaste orsakerna till att människor söker medicinsk hjälp idag. Inom yogan finns dock ett flertal effektiva övningar som kan hjälpa dig som har svårt att sova. För det är ju inte bara svårt att fungera optimalt i vardagen när man får för lite sömn, forskning visar faktiskt att den som blir berövad sin nattsömn under längre perioder bland annat åldras snabbare samt riskerar att utveckla en rad sjukdomar. Är du villig att prova finns det dock en hel del yogiska verktyg som kan hjälpa dig att få bukt med dina sömnproblem, bland annat andningsövningar, meditation och rogivande yogapositioner.

1 BALASANA – BARNETS POSITION

Barnets position är en av de mest välkända positionerna inom yoga, och den verkar avslappnande på flera sätt. För det första är det väldigt rogivande för sinnet att lägga pannan eller det tredje ögat (punkten mellan ögonbrynen) mot mattan, då det har en lugnande effekt på hjärnan. När man, som i Barnets position, böjer kroppen framåt och inåt signalerar det trygghet och säkerhet till hjärnan. Kroppens ställning signalerar även att man börjar varva ner, att man har stannat upp och behöver ladda sina batterier – vilket är ett förstadie till sömnen. Utför man positionen med knäna samlade under sig masseras de inre organen, och därmed främjas även matsmältningen, medan höfterna öppnas upp om man väljer att utföra den med benen brett isär. Även ryggen påverkas positivt då positionen gör att trycket på den nedre delen av ryggraden minskar.

Kort och gott kan man säga att Barnets position får kroppen att varva ner på samma sätt som när man växlar ner sin bil innan man bromsar in helt, stänger av motorn och parkerar.

VIPARITA KARANI – BENEN UPP MOT VÄGGEN

Att ligga med benen upplutade mot väggen är en annan briljant position som hjälper kroppen att varva ner. På sanskrit heter yogapositionen Viparita Karani vilket ordagrant betyder ”uppochnedvänd inaktivitet”. Står och sitter du mycket om dagarna är Viparita Karani extra fördelaktig då den sträcker ut kroppen i motsatt riktning. Positionen är väldigt bra om man har en tendens att samla på sig överflödig vätska i vaderna och knäna, då benens höga läge gör att svullnaden minskar. Gravitationen främjar även cirkulationen och underlättar för blodet på dess väg tillbaka till magen och hjärtat. Genom att ligga med benen upp mot väggen stretchar man även musklerna på baksida lår samt avlastar nedre delen av ryggen.

Annons
Annons

Viparita Karani återbalanserar alltså kroppen på ett mjukt och skönt sätt oavsett om man känner sig stressad, utmattad, jetlaggad eller helt enkelt bara har stått upp större delen av dagen. Trots att positionen utförs utan någon större ansträngning får man väldigt positiva resultat – en viktig insikt i såväl livet som yogan bara det! Och precis som Barnets position är Viparita Karani en yogaposition som gör att kroppen får vila och därmed börjar varva ner.

3 PRANAYAMA – ANDNINGSÖVNINGAR

Pranayama utgör en av yogans åtta grenar, och kan vara till stor hjälp när vi behöver varva ner till både kropp och själ. Optimalt för en vuxen människa är att andas mellan tre och sex andetag per minut, men oftast tar de flesta av oss mellan tolv och tjugo andetag per minut. Genom att balansera sin andning kan man få den att sakta ner, vilket har en lugnande effekt. Att andas djupt ner i magen och använda den som stöd istället för bröstet när man andas in och ut genom näsan har extra stor välgörande effekt. Djupandning på detta vis kan göras både liggande och sittande. Oavsett vilken position du väljer, lägg en hand på magen och känn hur den blåses upp likt en ballong varje gång du andas in och sjunker ner mot ryggraden vid varje utandning.

Ett bra sätt att sakta ner andningen är att räkna till fyra på varje inandning, stanna upp ett ögonblick och därefter andas ut på fyra. Intensifiera övningen genom att visualisera hur en tidvattenvåg sköljer in mot stranden när du andas in, och hur vågen sedan drar sig tillbaka ut till havs på din utandning.

4 YOGA NIDRA – DJUPAVSLAPPNING

Den sista tekniken som kan hjälpa dig komma till rätta med dina sömnproblem är Yoga Nidra. Nidra är sanskrit och betyder sömn, och Yoga Nidra kallas ibland även yogisk sömn eller beskrivs som en form av medveten sömn. Metoden går ut på att man lägger sig ner på rygg och därefter låter sig guidas av yogaläraren genom en meditation som gradvis får kroppen att slappna av. Ofta börjar man med att göra en kroppsscanning, vars förlopp kan liknas vid kroppens naturliga avslappningsmönster innan man faller i sömn.

När kroppen är avslappnad övergår man till att försöka låta sinnet komma till ro. Detta sker genom att man saktar ner andningen och samtidigt visualiserar bilder för sitt inre eller uppmärksammar de känslor som kommer upp. Denna sortens yogaklasser blir allt populärare och det finns även en uppsjö av instruktionsfilmer att tillgå online. Ovanstående tips och verktyg utgör bara en bråkdel av alla de metoder inom yogan som kan hjälpa dig som lider av sömnbrist. Det gäller bara att prova sig fram, lita på processen och ha tålamod. Sov gott!

Text: Stephen Marks

LÄS MER: 6 mindfulness-tips som hjälper dig sova bättre
LÄS MER: 5 yogapositioner som hjälper dig sova bättre

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.