Yoga World
Annons
Annons
Asana

4 övningar för en friskare nacke

För mycket tid framför datorn, inte minst i kombination med långa stunder med mobilen i handen, kan resultera i dålig hållning. I vardagligt tal pratar vi ofta om ”gamnacke”, det vill säga när hakan skjuts fram så att huvudets vikt inte längre stöttas upp av ryggraden.

Även bröstet kollapsar, vilket sätter press på organen i magen. ”Gamnacken” orsakar därför inte bara spänningar och smärta i nacken, utan påverkar hela kroppen därifrån och neråt, till och med höfter och knän. Här kommer några övningar som hjälper till att motverka ” gamnacken” och som du på ett enkelt sätt kan ta till dig i ditt vardagsliv:

1. “Gå upp för trappan”

1. “Gå upp för trappan”
Sätt dig i en bekväm position. För din uppmärksamhet till området precis under hakan och låt den delen bli mjuk. Härifrån, föreställ dig att du låter huvudet vandra bakåt uppför två trappsteg. Förläng först halsen uppåt och dra sedan in hakan. Upprepa det här några gånger och när du känner att du inte kan röra huvudet längre bak – du når den bakre väggen så att säga – stannar du där och liksom trycker på den punkten och släpper efter en handfull gånger.

Annons
Annons
2. Axelmobilisering

2. Axelmobilisering
Placera fingertopparna på axlarna och låt armbågarna cirkla bakåt. Andas in när du lyfter upp armbågarna framför dig, andas ut när de sjunker ner bakom dig. Rotera sedan armbågarna åt andra hållet, låt andetaget guida dig genom rörelsen.

3. Stående stretch med bälte

3. Stående stretch med bälte
Kom upp till stående, låt knäna vara lite mjuka. Ta tag i ett bälte (ungefär axelbrett isär, justera efter behov) – och anpassa längden så att bältet spänns mellan händerna. Dra huvudet bakåt med hjälp av tekniken som beskrevs i föregående punkter och lyft sedan upp axlarna något innan du släpper ner dem igen. Dra huvudet bakåt och låt skulderbladen glida långt ner på ryggen. Lyft bröstbenet, nyckelbenen och armarna. Håll kvar i några ögonblick, andas i ett jämnt tempo och släpp sedan.

4. Liggande nackstärkare

4. Liggande nackstärkare
Placera händerna strax nedanför bröstkorgen. Dra in hakan lätt och låt baksidan av halsen bli lång. Lyft huvudet sakta från golvet när du andas in och kom sakta ner med huvudet på golvet igen när du andas ut. Upprepa tre gånger, engagera de övre magmusklerna när du lyfter huvudet.

Som avslutning, sätt dig på en kudde eller en stol och ägna ett ögonblick åt att lägga märke till skillnaden i kroppen. Dina axlar kanske känns mjukare, nacken mindre spänd, huvudet mer bekvämt i linje med baksidan av höfterna och bröstet mer öppet med plats för dig att andas fritt. Var noga med att ta regelbundna pauser och upprepa dessa tre övningar några gånger per dag.

Text: Esther Ekhart Outfit: Liquido Active Foto: Herman Lankwarden för EkhartYoga

LÄS MER: 4 yogapositioner som hjälper mot dålig blodcirkulation
LÄS MER: Yogaterapi mot matsmältningsbesvär

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.