Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

20 minuter yoga för hjärnan

En amerikansk studie visar att 20 minuter hathayoga förbättrar koncentrationen och minnet avsevärt – det gillar vi!

Vid en studie utförd av forskare vid University of Illinois at Urbana-Champaign i USA har man fått fram att 20 minuter hathayoga avsevärt förbättrade studiedeltagarnas snabbhet och noggrannhet under test på arbetsminne och inhibitorisk förmåga – två sätt att mäta den hjärnfunktion som förknippas med koncentrationsförmåga och hur man tar in, behåller och bearbetar ny information.

Yogastudien bestod av en 20 minuter lång progressiv yogasession med både sittande, stående och liggande positioner som inkluderade statisk träning och avslappning av olika muskelgrupper samt reglerade andningsövningar. Klassen avslutades med en meditativ position och djupandning. De 30 studiedeltagarna som tog del av studien var unga, kvinnliga studenter.

Annons
Annons

Deltagarna deltog även i en konditionssession där de promenerade eller joggade på ett löpband i 20 minuter. Varje deltagare tränade på en individanpassad hastighet och lutning på löpbandet, där målet var att man skulle hålla sig kvar vid 60–70 procent av maxpulsen under hela träningspasset. Man valde denna intervall för att den i tidigare forskning visat sig ge förbättrade kognitiva resultat.

Neha Gothe och hennes kollegor som utförde studien blev förvånade över att deltagarna visade bättre fokus och minnesförmåga efter yogasessionen än efter konditionspasset.

– Andningsövningarna och meditationen strävar efter att lugna kroppen och sinnet och stänga ute avledande tankar medan man håller fokuset på kroppen, hållningen och andningen. Det kanske är så att denna process även kan tillämpas på mentala uppgifter, problemlösning och andra vardagssysslor, säger Gothe.

Nu var ju studiegruppen relativt liten, bestod endast av kvinnor och själva studien varade bara i 20 minuter, men studien ligger väldigt rätt i tiden och resultaten kan medföra att annan forskning i framtiden uppmärksammar och studerar yogans positiva egenskaper – och det är något vi ser fram emot!

Källa

Läs mer om Främja kreativiteten med yoga och mindfulness.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.