Yoga World
Annons
Annons
Yoga

10 saker min katt har lärt mig om yoga

För ungefär ett år sedan skaffade vi katt. Eller nej, det stämmer inte. Sanningen är att för ungefär ett år sedan bestämde sig en katt för att bli en del av vår familj.

Vi hade matat henne några gånger när hon kommit förbi, och så en dag bara beslutade hon sig för att flytta in. Hon var inte i så särskilt gott skick då, med infekterade öron, tovig och smutsig päls, mager och helt utmattad efter att ha bott på gatan. Idag mår Hari, som vi döpt henne till, bra och har tagit sig an rollen som mittpunkten i vår lilla familj. Jag kan komma på mig själv med att bara sitta och betrakta henne kärleksfullt långa stunder. Ofta kan jag inte motstå att ta gulliga bilder av henne och skicka till min sambo. Jag vet att jag värmer henne när hon fryser och ger henne mat, men kan inte låta bli att intala mig att hon älskar mig för mer än bara det rent fysiska. Faktum är att jag har kommit underfund med att det finns mycket jag skulle kunna lära mig av henne och hennes sätt att leva.

Annons
Annons

Ett litet tillägg här: jag vet att Hari är ett djur och att egenskaperna jag tillskriver henne är baserade på antaganden om vad som pågår inuti hennes lilla pälsbeklädda huvud. Man kan givetvis inte annat än att konstatera att det råder viss antropomorfism här, men om nu sättet som jag uppfattar henne på får mig att reflektera över mitt eget agerande, är väl det något bra?

10 yogalärdomar jag dragit av min katt:

  1. LEV I NUET Vi fyller på Haris matskål två gånger per dag, och allt tar slut i ett nafs. Varje dag upprepas samma mönster: hon äter tills hon storknar, och vi vet att hon framåt eftermiddagen ”svältandes” kommer lommandes in i köket och undrar när det är dags för middag (omkring fyra timmar för tidigt). Vi leker sedan leken ”å, ska du till köket matte, då måste det vara matdags för mig” ett tiotal gånger; varje gång jag reser mig för att gå ut i köket följer hon med. Hon är uppslukad av tankarna på mat och hela hennes agerande utgår från tanken: ”jag är hungrig så jag vill äta.” Samma sak om hon är uttråkad och vill gå ut – då står hon vid dörren och annonserar detta högljutt tills hennes önskan blir uppfylld. Vad som har skett eller kommer att ske är inte relevant, hon lever i stunden och låter inte vare sig det som hänt eller det som eventuellt kommer att hända påverka hennes agerande i nuläget.
  2. LYSSNA PÅ DIN KROPP Det skulle kunna hänga det mest lockande godis ett kattdjur kan tänka sig ner från gardinstången rakt ovanför hennes korg, eller lura en liten mus under soffan precis intill, och det hade inte rört Hari i ryggen om hon bestämt sig för att det var dags att sova en stund. När det är tid för en nap är det så, då låter hon sig inte distraheras av något annat, oavsett vad det är. Hon lyssnar på sin kropp och vet vad den behöver i stunden för att må bra, oavsett om det är dags att äta, sova, bada, leka, vila …
  3. GÖR SÅDANT SOM GÖR DIG GLAD Ett vanligt talesätt numera, men ta inte bara åt dig av själva budskapet rent bokstavligt utan försök att låta detta genomsyra allt du gör. Vi har till exempel en stund innan läggdags då vi alltid leker och busar med Hari. Då är hon i sitt esse, i sitt rätta element, och far runt som ett skållat troll och jagar garnnystan och slänger sig över hela golvet. Hon bryr sig inte om hur fånig hon ser ut eller om hon gör saker rätt eller fel, utan går bara all-in för att ha kul. Och ju roligare hon har, desto roligare har vi! När hon (bokstavligt talat) kastar sig in i leken, gör vi detsamma.
  4. TRO PÅ ATT DU FÖRTJÄNAR DET BÄSTA I LIVET Oavsett vilken livssituation du befinner dig i just nu, så försök att ha ett öppet sinne för de möjligheter som presenteras för dig, ibland när du minst anar det, och våga tro på att du förtjänar att få det du vill ha. Med en matte och en husse som bägge är vegetarianer är chanserna ganska små för Hari att få sätta tänderna i en köttbit, men jag tänker att hon aldrig sedan hon flyttade in hos oss har slutat tro på att det kan ske, och för bara en kort tid sedan var det som att universum kom till hennes undsättning. Jag var på väg in i köket och fick se henne sitta och slicka i sig en bit paté med stora köttbitar i som blivit över efter ett knytkalas vi precis haft med några grannar, med blandad både icke-vegetarisk och vegetarisk mat. Ibland går drömmar i uppfyllelse!
  5. SLUTA ALDRIG LÄRA DIG NYA SAKER Hopknycklade pappersbitar, snören, pälsbeklädda nyckelringar, garnnystan, löv – bara några exempel på Haris favoritleksaker här i världen. Om du inte fortsätter att prova dig fram, vågar testa nya saker och utforskar din omgivning så lär du dig aldrig något nytt. Du riskerar även att missa chansen att få upptäcka oväntade saker, till exempel hur extremt roliga leksaker en trasig hårborste eller skruvkorken till mjölkpaketet kan vara (åtminstone om du varit katt). Vem hade kunnat ana! Var öppen för nya idéer och lösningar så riskerar du inte att gå miste om en massa chanser att få uppleva roliga och spännande saker under livets gång.
  6. LIKA BEHANDLING Hari träffar ständigt nya människor, som vänner till oss, familjemedlemmar, pizzabudet (som jag får känslan av ibland kommer lite för ofta), och jag har aldrig sett henne bemöta någon på ett avvikande sätt. Hon bemöter alla lika: går fram till dem och ger dem möjlighet att visa henne att de är ”kattpersoner” som gärna stryker henne medhårs och kliar henne lite under hakan. Oavsett om de är det eller inte, om de gosar med henne eller i princip ignorerar henne, så agerar hon inte på det utan lommar bara iväg, utan förtret. Hon påminner mig om att jag inte alltid ska vara så snabb med att reagera i alla situationer eller att döma andra.
  7. STEL I KROPPEN? STRETCHA! Om du har varit stilla en stund, sträck ut kroppen och kom upp och rör på dig! Enklaste sak i världen kan man tycka, ändå glömmer vi människor ofta bort hur viktigt det är. Se framför dig hur ett kattdjur som legat stilla länge gör när det ska upp och röra på sig, hur djupt och länge det sträcker ut hela kroppen, utan att tänka på det och utan att låta sig jäktas. Inga komplicerade rörelser eller fokus på specifika muskler, likt ”fick jag nu med vänster axel i den stretchen eller glömde jag sträcka ut där?” Hari gör bara precis vad som känns bra i kroppen i detta nu, så länge hon behöver det, och det ser så extremt skönt ut!
  8. SÄTT VÄRDE PÅ DE SMÅ SAKERNA Jag vet att jag inte är ensam om att som djurägare (det kan nog även gälla småbarnsföräldrar när jag tänker efter) himla med ögonen när Hari ger noll uppmärksamhet till den (alldeles för dyra) fina kattleksaken som hon nyss fått, och istället ägnar sig åt presentpapperet som omgav den eller snöret som satt kring paketet. Det finns inget tydligare exempel än detta på hur bra det är att kunna njuta av de små, enkla sakerna i livet, och att vi vuxna ibland har en del att lära av både barns och djurs förhållningssätt till materiella ting. Hari har ingen aning om hur hon förväntas reagera på presenten hon nyss fått, eller att det som ligger intill det hon just nu leker med är mycket mer värdefullt rent ekonomiskt. Det spelar absolut ingen roll för henne – hon väljer det hon gillar bäst.
  9. ALLT ÄR FÖRÄNDERLIGT När Hari kom in i våra liv frågade min sambo mig lite oroligt: ”Nu när vi äger den här katten, hur kan vi vara säkra på att hon inte bestämmer sig för att gå härifrån och flytta in hos några andra?” (Han är uppvuxen med hund och inte van vid katter, som ju är djur som gör lite som de själva vill. Vill de flytta in under grannens trapp eller hos den gamla damen längre ner på gatan så gör de det, där har du inget att säga till om.) Du kan inte äga en katt, inte egentligen. Den är sin egen. Du kan göra ditt bästa för att vara dess trygga punkt i världen, ge den mat och omvårdnad, och hoppas att den vill stanna kvar hos dig. Vi är glada varje dag Hari väljer att bo kvar hos oss, och även fast vi gör allt för att hon ska vara säker och må bra, vet vi att vi i slutändan inte kan påverka henne i de val hon gör ute i vida världen.
  10. BALANS KRÄVER ÖVNING Även om du inte har katt, så känner du säkert till talesättet att en katt alltid landar på tassarna. När hon inte sover, gör Hari gärna mig nervös genom att balansera på trappräcken och murar (så höga och smala som hon bara kan hitta känns det som ibland). Men hon vet att hon inte får bättre balans av att sitta still, utan måste utmana sig själv, så jag kan bara se på och tänka att hon ju är ganska klok ändå. Om hon inte vill bli huvudperson i nästa stora virala kattklipp på nätet gör hon bäst i att stå emot när vinden viner och hålla balansen. Hon möter blåsten med rörelser som gör att hon håller sig upprätt och kan fortsätta. Just det, ett sista råd från mig och Hari: fortsätt andas. Jag antar att du aldrig har sett ett kattdjur hålla andan, eller hur?

Text: Meg Jackson

LÄS OCKSÅ: Det kan vi lära oss av djurpositionerna
LÄS OCKSÅ: Lärdomar av yogautmaningar

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.