Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

10 tips för att uppfostra barn på yogiskt vis

Många yogisar vill tillämpa yogans filosofi hela tiden, även utanför mattan. Följ de här tio råden för att ge ditt barn en yogisk uppfostran.

1. Älska dem
När barn känner sig älskade och uppskattade kan de utvecklas och känna glädje. Om vi känner oss älskade får vi möjlighet att sprida kärleken vidare och detta leder till en fredligare värld. Förvänta dig inte att barn bara automatiskt ska känna sig älskade, du måste visa dem kärlek i dina handlingar.

2. Bygg upp deras självkänsla
Älska och acceptera dina barn villkorslöst. Behandla dem som värdefulla och värdiga människor i ditt liv, så att de känner sig värdefulla.

3. Utmana dem
Gör inte allt för lätt för dina barn. Ge dem möjlighet att få kämpa för något, tid att komma på saker själva och mod nog att ta sig an motgångar. Detta kommer att göra barnen starkare och visare och redo att ta sig an världen.

Annons
Annons

4. Lyssna på dem
Det finns ett stort värde i att bli hörd. Ta dig tid att verkligen lyssna på dina barn, och ta till dig vad de har att säga så att de känner sig uppskattade. Barn måste veta att deras röst räknas och att de får bidra med något.

5. Förvänta dig respekt
Låt inte barnen köra över dig. Du är deras lärare, och äldre än dem och du förtjänar deras respekt. Ömsesidig respekt bygger dessutom hälsosamma förhållanden. Lär barnen att respektera dig, sig själva, andra och allt runtomkring.

6. Sätt gränser
Gränser kräver en tydlig struktur. Sätter man tydliga gränser finns det ändå utrymme inom dessa gränser för att utforska. Utan gränser finns det inget som visar när man gjort fel, vilket gör det svårt för barnen att fungera.

7. Gör mindfulness till en del av deras liv
Man kan inte utgå ifrån att barn inte behöver lära sig om hur man beter sig här i världen. Bredda deras perspektiv genom att hjälpa dem bli mer medvetna. Detta kommer att göra dem känslomässigt mogna och ge dem en rikare livsupplevelse.

8. Utveckla en lust att lära
Var nyfiken och se dina barn. Hjälp dem att utforska något de visar intresse för. Om man tvingar barn att lära sig något de inte är intresserade av kommer både passion och vilja att försvinna på vägen. Väck deras lust och kärlek till livet.

9. Hjälp dem att bli engagerade
Visa barnen världen genom en större lins och ge dig in i projekt som gör dem öppna för medkänsla, givmildhet, omtanke och handling.

10. Släpp dem fria
Den svåraste punkten. Ett barn skulle egentligen må bäst av att uppfostras av en hel by, inte bara sina föräldrar, men så ser ju inte vår moderna livsstil ut. Ge dem frihet att utforska utan alltför strama tyglar. Bredda deras horisont och släpp dem fria när tiden är kommen.

Kanske du även funderar på att yoga med dina barn? Här kan du läsa om 5 anledningar varför barn bör yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.